Berlinale: Srebrni medvjed(i) za film Danisa Tanovića

 

Grand prix Srebrni medvjed večeras na Berlinaleu otišao je filmu Danisa Tanovića, Epizodi u životu berača željeza.

Nešto ranije, Srebrni medvjed za najboljeg glumca na Berlinaleu otišao je u ruke Nazifa Mujića, protagonista stvarne priče i glavnog glumca iz istog filma.

Vidno uzbuđen, Tanović se na pozornici zahvalio festivalu kojeg mnogo voli, pozdravivši cijelu ekipu koja je radila na filmu, riječima: „Ovo zaista nismo očekivali.

Tanovićev film danas je već donio priznanje jednog od žirija: Berlinale: Priznanje za Tanovićev film

Epizoda u životu berača željeza igrani je film, rađen po stravičnoj istinitoj priči Senade Alimanović, Romkinje koju su ljekari ostavili s mrtvim fetusom u utrobi deset dana jer nije imala novca za zahvat.

Uloge u filmu ostvarili su Nazif Mujić, Senada Alimanović, Sandra Mujić i Šemsa Mujić. Producenti filma su Amra Bakšić Čamo i Čedomir Kolar, a pored scenariste i reditelja Danisa Tanovića ekipu filma čine još i direktor fotografije Erol Zubčević, montažer Timur Makarević, dizajner zvuka Samir Fočo, te izvršni producenti Adis čapo i Adnan Beširović.

Film Epizoda u životu berača željeza nastao je u produkciji SCCA/pro.ba u koprodukciji sa A.S.A.P Films iz Pariza i Vertigo/Emotionfilm iz Ljubljane. Film je većinski finansirala Fondacija za kinematografiju Sarajevo, a realizovan je u saradnji sa partnerima Fabrika d.o.o. Sarajevo i restArt Ljubljana.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.