Korićanske stijene: Početak obnovljenog suđenja 24. februara

 

Na statusnoj konferenciji pred Apelacionim vijećem Suda BiH dogovoreno je da će obnovljeno suđenje Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću, Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću, optuženima za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, početi u petak, 24. februara 2012. godine.

Na ovoj statusnoj konferenciju nije se pojavio trećeoptuženi Dušan Janković, koji se od izricanja prvostepene presude u decembru 2010. nalazi u bjekstvu. Za njim je raspisana potjernica.

Ranko Dakić, branilac Dušana Jankovića, kazao je kako ne zna zbog čega se optuženi nije pojavio, ali da je kontaktirao njegovu porodicu i saznao da će doći na početak obnovljenog suđenja.

Tužilaštvo BiH ocijenilo je da ne postoje nikakvi dokazi da će se Janković pojaviti, te zatražilo da se postupak u odnosu na njega izdvoji. Apelaciono vijeće Suda BiH o ovom prijedlogu će odlučiti naknadno.

Tužilaštvo BiH i Odbrane Babića, Škrbića i Stojnića su na statusnoj konferenciji ukratko pojasnili svoje prijedloge u vezi s ponovnim preslušavanjem dokaza iz prvostepenog suđenja.

Slavica Terzić, tužiteljica Državnog tužilaštva, nije insistirala da se javno preslušavaju svi svjedoci. “Ostavljamo Vijeću da odluči ukoliko želi nekoga neposredno saslušati, uz to da bi uvrstili još nekoliko novih materijalnih dokaza”, dodala je Terzić.

Odbrane Zorana Babića i Željka Stojnića su tražile kompletno saslušanje audiozapisa svjedoka Odbrane.

Državni sud je 21. decembra 2010. izrekao prvostepenu presudu kojom je Zorana Babića i Milorada Škrbića, nekadašnje pripadnike Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, osudio na po 22 godine dugotrajnog zatvora, dok je Željka Stojnića, bivšeg pripadnika iste jedinice, osudio na 15 godina za ubistva više od 150 civila muškaraca počinjena 21. augusta 1992. na Korićanskim stijenama.

Istom presudom je Janković, bivši komandir SJB-a Prijedor, proglašen krivim za izdavanje naredbe za ubistva na planini Vlašić i osuđen na 27 godina dugotrajnog zatvora. Janković se nije pojavio na izricanju prvostepene presude i za njim je raspisana potjernica.

Vijeće Suda BiH izreklo je oslobađajuću presudu Miloradu Radakoviću, te ga oslobodilo krivice za učešće u planiranju, izdvajanju i ubistvima civila na Korićanskim stijenama.

Nakon iznesenih žalbi Tužilaštva i Odbrana na ovu presudu, Apelaciono vijeće Suda BiH ju je 26. oktobra 2011. ukinulo i naložilo održavanje obnovljenog suđenja.

Obnovljeno suđenje će početi iznošnjem uvodnih riječi 24. februara 2012. godine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.