Zečević i ostali: Identifikovano oko sto ubijenih

 

Eva Klonowska, vještakinja Tužilaštva BiH, sačinila je nalaz i mišljenje u kojem je navedeno da je do sada identifikovano više od 110 muškaraca ubijenih na Korićanskim stijenama u augustu 1992. godine.

Klonowska, koja je bila u timu koji je vršio ekshumacije na Korićanskim stijenama, tokom 2010. i 2011. uzimala je dodatne uzorke kostiju ubijenih radi DNK nalaza i utvrđivanja identiteta osoba jer raniji uzorci nisu dali rezultate.

Vještakinja je pojasnila da je tokom prve ekshumacije 2003. godine pronađeno vrlo malo posmrtnih ostataka ubijenih.

“Pronašli smo kosti zuba, pršljena, stopala… Većina kostiju bila je uništena od vatre, kamenja, sunca, kiše…”, rekla je Klonowska.

Klonowska je iznijela nalaz i mišljenje na suđenju Saši Zečeviću, Radoslavu Kneževiću, Petru Čivčiću, Marinku Ljepoji i Branku Topoli, optuženima za učešće u pratnji konvoja s više od 1.200 civila koji je iz Prijedora išao prema Travniku, te izdvajanju oko 200 muškaraca, koje su potom na Korićanskim stijenama strijeljali.

Prema navodima optužnice, Topola je bio stražar u logoru Trnopolje, a ostali optuženi bili su pripadnici Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor.

Vještakinja je pojasnila da se deset osoba kojima pripada 35 posmrtnih ostataka nije moglo identificirati jer je vrlo moguće da je njihova porodica preminula, a uzorak krvi od daljih srodnika nije dovoljan da se utvrdi identitet osobe.

Klonowska je na ovom suđenju u februaru prošle godine iznijela nalaz i mišljenje kada je rekla da je DNK analizom utvrđen identitet 39 ubijenih.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. februar, kada će nalaze i mišljenje iznijeti novi vještak Tužilaštva BiH.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.