Norvežani donirali knjige za biblioteku OÅ  Desanka Maksimović

 

Konsultanti Nansen dijalog mreže iz norveškog grada Lilehamera koji borave u radnoj posjeti Prijedoru uručili su u petak Osnovnoj školi “Desanka Maksimović” 35 kompleta sa 1450 knjiga obavezne literature za školsku biblioteku.

Konsultant Nansen dijalog mreže Stajnar Brin izjavio je da je donacija vrijedna 9.800 KM i da je zaostavština norveške bibliotekarke Kari Grimnes.

“Prijedorska kancelarija Nansen dijalog centra ima veoma dobru saradnju sa ovom školom, gdje sa učenicima i prosvjetnim radnicima provodimo program integrisanja školstva kroz program `Obrazovanje za mir`, a ova donacija je naša nagrada za veoma uspješnu višegodišnju saradnju”, rekao je Brin.

Direktorica OŠ “Desanka Maksimović” Borislava Tokić, zahvalivši se na ovom vrijednom poklonu, istakla je da su učenici i nastavnici ove škole već duže vrijeme dio velike Nansen akademije koja promoviše interetnički dijalog kroz nenasilno rješavanje sukoba i zagovara izgradnju trajnog mira i multietničko i multikulturalno razmijevanje u BiH.

“Naši nastavnici na časovima odjeljenske zajednice rade tematske cjeline, sa akcentom na prevenciji maloljetničkog nasilja i dijaloga koje su učenici prihvatili i te radionice bi trebali vidjeti. Donacija vrijedne školske lektire još jedna je potvrda naše uspješne saradnje”, rekla je Tokićeva.

Kako je potvrdila Tanja Milovanović iz NDC Prijedor, ovaj trogodišnji projekat, koji je finansijski podržan od strane Norveškog ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške, realizuje aktivnosti koje imaju za cilj poboljšanje inter-etničkog dijaloga, među-entitetske komunikacije i saradnje u Prijedorskoj regiji.

Gosti iz Norveške su prisustovali i prigodnoj učeničkoj priredbi te su održali predavanje o temi “Obrazovanje za mir u multikulturalnom svijetu” u organizaciji prijedorske kancelarije Nansen dijalog centra.

Predavač je bio norveški pedagog i pisac Inge Eidsveg istoričar i dugogodišnji direktor Nansen akademije čiji su eseji prevedeni i na jezike naroda BiH i koji je, između ostalog, dobitnik specijalne nagrade za svoj rad na pomirenju etničkih i religijskih grupa.

“Predavanje je sadržavalo još jednu poruku mira u svjetlu i današnjeg dana, Međunarodnog dana holokausta, čija je suština da svi živimo u multireligijskom i multikulturalnom svijetu te da se uzajamno moramo poštovati”, rekao je Eidsveg.

Nansen dijalog mreža je nastavak projekta koji je 1995. godine iniciran kroz edukativni program Nansen akademije u Lillehammeru, Norveška. Nansen dijalog mrežu sačinjava osam centara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, Kosova i Makedonije, koji promovišu interetnički dijalog kao sredstvo prevencije i mirnog rješavanja konflikata u sredinama u kojima djeluju.

Projekti mreže se realizuju u saradnji sa Nansenovom humanističkom akademijom iz Lillehammera, Norveška, odnosno sa Centrom za dijalog i mir iz Lillehammera, Norveška.

(Nansen Dijalog Centar Prijedor)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.