Titlovanje srpskih filmova je bespotrebno i pretjerano

U susjednoj Hrvatskoj vode se debate o tome da li je potrebno titlovanje filmova na srpskom jeziku ili ne. Stručnjaci i lingvisti smatraju kako je to bespotrebno i politički motivirano.

Prošle sedmice je Vijeće za elektronske medije Hrvatske donijelo Odluku u kojoj nalaže tamošnjoj RTL televiziji titlovanje srbijanskih filmova kao što su Žikina dinastija, Maratonci trče počasni krug i još mnoge druge.

U članu 4. stavka 1. Zakona o elektronskim medijima u Hrvatskoj se navodi kako su pružatelji medijskih usluga dužni objavljivati program na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu ili u prijevodu na hrvatski jezik u skladu sa odredbom ovog Zakona.

Profesorica b/h/s jezika na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Hanka Vajzović smatra kako je titlovanje i cijela situacija u elektronskim medijima susjedne zemlje bespotrebna.

"Ono što jezik čini jeste njegova odrednica da je sredstvo komuniciranja. Ako nije ugrožena komunikacija, onda ne možemo govoriti o različitim jezicima. Pošto mi to politički postavljamo pa kažemo da su to kod nas tri jezika, onda neka stoji na tome", kaže Vajzović te dodaje:

"Ako je ključ razumjeti poruku, onda nema potrebe za pretjerivanjem i glupostima s kojima se mi ovdje najviše susrećemo".

Vajzović kaže da je u ovom slučaju pitanje suodnosa politike i jezika.

"Zaboravljamo ključnu zadaću jezika, a to je da bude sredstvo komuniciranja. U svakom slučaju, ni u ludilu ne bih podržala takvu politiku", poručuje Vajzović.

Hrvatski lingvist prof. Ivo Žanić ima slično mišljenje kao i profesorica Vajzović.

"Prevođenje sa srpskog na hrvatski je legalno, ali i glupo. Filmove iz Srbije, Crne Gore, generalno, filmove iz bivše Jugoslavije treba izuzeti iz kategorije stranih filmova sa lingvističke tačke gledišta", kazao je Žanić za Medijsku organizaciju Jugoistočne Evrope.

Regulatorna agencija za komunikacije BiH nije imala slične žalbe, primjedbe niti zahtjeve kao Vijeće za elektronske medije Hrvatske.

"Mi nemamo nikakvih propisanih odredbi u tom konkretnom slučaju. Ne možemo predvidjeti šta bi se moglo desiti s obzirom na specifičnost države. I da bude neka inicijativa, ona ne može krenuti od RAK-a", kaže Amela Odobašić, glasnogovornica RAK-a.

(Sa-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.