Održana radionica monitoringa i evaluacije za prosvjetne radnike

 

Nansen Dijalog Centar Prijedor je i 2012. godinu započeo radno. Kako je potvrdila Aida Jakupović, asistent NDC-a Prijedor, u periodu od 16. do 19. januara organizovana je radionica monitoringa i evaluacije u okviru projektne aktivnosti “Mirovno obrazovanje /prevencija konflikta u školama”.

“Aktivnost se realizuje tokom školske 2011/2012. godine u Osnovnim školama “5. oktobar” i “Hasan Kikić” iz Sanskog Mosta, te Osnovnoj školi “Desanka Maksimović” iz Prijedora. Ova radionica je organizovana za prosvjetne radnike uključene u projekat sa ciljem razmjene informacija i iskustava u radu sa djecom u prvom polugodištu, kako bi naše radionice bile što bolje realizovane u slijedećem polugodištu”, rekla je Jakupovićeva.

Jelena Ivić, nastavnica engleskog jezika u Osnovnoj školi “Desanka Maksimović” Prijedor i jedna od učesnica radionice, izrazila je svoje zadovoljstvo sa do sada urađenim.

“U protekle četiri godine dio sam tima Nansen dijalog centra sa kancelarijom smještenom u Prijedoru. Vrlo uspješno sarađujemo u projektu prevencije vršnjačkog nasilja”, rekla je Ivićeva dodavši da zajedno sa svojih 15 koleginica iz škole mjesečno bude realizovano 16 radionica. “Imamo vrlo dobra iskustva u tom smislu, a uočili smo i veoma pozitivne promjene u ponašanju kod djece. Radeći ove radionice primijetili smo da kod djece ima puno manje agresije, da se mnogo više druže, naučili su da slušaju jedni druge, da mnogo ljepše komuniciraju i uvažavaju jedni druge”, istakla je Ivićeva.

Sabiha Babović, direktorica Osnovne škole “5. oktobar” iz Sanskog Mosta, je istakla značaj ovakvih radionica za saradnju škola iz različitih entiteta. “Želim da istaknem da naša škola već duže vrijeme sarađuje sa ovom organizacijom koja ima svoje predstavnike i u Prijedoru. Posebno bih istakla našu saradnju sa Osnovnom školom “Desanka Maksimović” iz Prijedora sa kojom učestvujemo u  istom projektu. Sa svoje pozicije, pozicije direktora škole, želim da podržim ovakve radionice koje sigurno doprinose većoj međuentitetskoj saradnji, odnosno saradnji naših škola,  a naravno i poboljšanju atmosfere u školi kao i u lokalnoj zajednici”, rekla je Babovićeva.

Aktivnost “Mirovno obrazovanje/prevencija konflikta u školama” se realizuje u okviru trogodišnjeg projekta NDC Prijedor koji za cilj ima poboljšanje inter-etničkog dijaloga, međuentitetske komunikacije i saradnje u Prijedorskoj regiji. Projekat je finansijski podržan od strane Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške.

NDC Prijedor je dio Nansen mreže koja uključuje rad Nansen dijalog centara u Prištini, Skoplju, Beogradu, Podgorici, Osijeku, Mostaru i Sarajevu. Ovi centri promovišu interetnički dijalog kao sredstvo prevencije i mirnog rješavanja konflikata u sredinama u kojima djeluju.

Projekti mreže se realizuju u saradnji sa Nansenovom humanističkom akademijom iz Lillehammera, Norveška, odnosno sa Centrom za mir iz Lillehammera. Nansen dijalog mreža je projekat koji je finansijski podržan od strane Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške, a iniciran je 1995. godine kroz edukativni program “Nansen akademije” u Lillehameru.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.