Vijesti iz dzemata Hrnici

 

Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova, na blagodatima i ni'metima kojima nas neprestano obasipa.Salavat i selam na posljednjeg Allahovog Miljenika i Poslanika Muhammeda s.a.v.s., na njegov rod i ashabe. Molim Allaha dž.š. da se smiluje svima nama, svim našim merhumima, a posebno našim šehidima.Amin!

Poštovane džematlije i Kozarčani. Ovo je dugi put da vam pišem o svom džematu. Razlog zašto se nisam ranije jesu radovi koji su rađeni oko džemije i džematske kuće, pa sam čekao da se radovi privedu kraju kako bih vas mogao izvjestiti o tome.

Prije nego što bilo šta drugo napišem želim da vas poselamim našim islamskim pozdravom
Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!

Na skupštini džemata koji je održan  22.07.2011.godine, uz saglasnost cijelog džemata, dogovoreno je da otvor Vakifske džamije u Hrnićima bude u subotu 14.07.2012.godne.

Upravo, ovo je bio sebeb da se cijeli džemat aktivira i da  krene sa radovima oko džamije i džematske kuće.

Završena je ograda i kapija oko džematske kuće, srušena je stara gasulhana, a nova je upotpunosti osposobljena za rad, polijepljene su pločice, nabačena je fasada, postavljen je rosvajni tenešir, priključena je voda i struja.

Dvorište džamije je kompletno uređeno (oko 700 kvadrata)  betonskim pločama (tlakavci), a izvođa荠 radova je bio naš džematlija Besim Hrnić, sa svojom firmom Beton Gal.

U sklopu toga je uređena i rampa za invalide, kao i kapija koja je pomjerena u unutrašnjost harema kako bi se oslobodio prostor za parkiranje i kako bi ona imala svoju pravu funkciju. Postavljene su drenažne cijevi da bi voda mogla odlaziti, i urađene su staze oko džamije.

Ono što je važno istaći je da radovi uređivanja džamijskog dvorišta koštaju oko 33.000.KM, te da smo jedan dio od tog iznosa isplatili, za drugi dio su nam i dalje potrebna sredstva.

Na kraju, pozivam vas da i dalje učestvujete u izgradnji naše džamije, jer se još puno toga mora uraditi, kao naprimjer: priprema samog čina otvora džamije, jer jedino uz Allahovu pomoć, a i uz vašu ako Bog da ćemo se zajednički veseliti 14. 07. ove godine na otvoru.

Molim Svevišnjeg Allaha dž.š. da vas za sav vaš trud koji ste učinili za ovaj naš džemat obilato sevabima nagradi i da vam podari svako dobro kako na ovome, tako i na budućem svijetu.

Amin!

Ajdin ef. Hrnic

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.