Rat za slobodni internet je počeo

 

Situacija u virtualnom svijetu sve se više zahuktava od kad je američka vlada donijela kontroverzni zakon kojim se onemogućuje besplatno dijeljenje sadržaja na internetu.

Ubrzo nakon što je američka vlada ugasila jednu od najvećih file-sharing stranica, Megaupload.com, hakeri su uzvratili ‘udarac’ i izveli napad na stranice FBI-ja koje nisu bile dostupne nekoliko sati, piše Forbes.

Američke vlasti ugasile Megaupload

U četvrtak popodne nakon što je FBI ugasio Megaupload, hakerski kolektiv Anonymous preuzeo je odgovornost za cybernapade kojima su srušene internetske stranice U.S. Justice Departmenta, FBI-ja, Universal Musica i M.P.A.A.-a i R.I.A.-e.

Oborene su stranice mpaa.org, riaa.com, universalmusic.com, justice.gov, a prema pisanju aeričkih medija u toku je i napad na stranicu Bijele kuće, te odmazda protiv kongresmena koji podržavaju donošenje antipiratskog zakona. 

Svoj protest prema prijedlogu zakona za zaštitu od piratstva ove su sedmice pokazale brojne internetske stranice, a među njima i Wikipedija, koje su “zamračenjem” svog sadržaja pokazale svoju viziju interneta nakon što bi na snagu stupilo zakon SOPA.

Gašenje stranica u znak protesta

Tom zakonu protive se i kompanije Google, Facebook i Twitter koje smatraju da bi se njegovim uvođenjem vrlo lako mogle ugroziti inovacije internetskih kompanija i sama nacionalna cyber sigurnost.

Protest protiv SOPA-e širom interneta

Sve dodatne informacije o projektu “Blackout” i protestu protiv kontroverzne SOPA-e možete saznati na stranici sopastrike.com.

 

(Radiosarajevo.ba)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Nelly
  • Milord
  • spada
  • Fatuma
  • Madoka
  • le Lac
  • Vigil with the doves
  • Human rights are not white
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell." William T. Sherman

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.