Rat za slobodni internet je počeo

 

Situacija u virtualnom svijetu sve se više zahuktava od kad je američka vlada donijela kontroverzni zakon kojim se onemogućuje besplatno dijeljenje sadržaja na internetu.

Ubrzo nakon što je američka vlada ugasila jednu od najvećih file-sharing stranica, Megaupload.com, hakeri su uzvratili ‘udarac’ i izveli napad na stranice FBI-ja koje nisu bile dostupne nekoliko sati, piše Forbes.

Američke vlasti ugasile Megaupload

U četvrtak popodne nakon što je FBI ugasio Megaupload, hakerski kolektiv Anonymous preuzeo je odgovornost za cybernapade kojima su srušene internetske stranice U.S. Justice Departmenta, FBI-ja, Universal Musica i M.P.A.A.-a i R.I.A.-e.

Oborene su stranice mpaa.org, riaa.com, universalmusic.com, justice.gov, a prema pisanju aeričkih medija u toku je i napad na stranicu Bijele kuće, te odmazda protiv kongresmena koji podržavaju donošenje antipiratskog zakona. 

Svoj protest prema prijedlogu zakona za zaštitu od piratstva ove su sedmice pokazale brojne internetske stranice, a među njima i Wikipedija, koje su “zamračenjem” svog sadržaja pokazale svoju viziju interneta nakon što bi na snagu stupilo zakon SOPA.

Gašenje stranica u znak protesta

Tom zakonu protive se i kompanije Google, Facebook i Twitter koje smatraju da bi se njegovim uvođenjem vrlo lako mogle ugroziti inovacije internetskih kompanija i sama nacionalna cyber sigurnost.

Protest protiv SOPA-e širom interneta

Sve dodatne informacije o projektu “Blackout” i protestu protiv kontroverzne SOPA-e možete saznati na stranici sopastrike.com.

 

(Radiosarajevo.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.