Internet slavi 21. rođendan

 

 

Prije 21 godinu u Evropskoj organizaciji za nuklearno istraživanje CERN u Ženevi rođen je internet. Otac interneta Tim Berners-Lee tada je kombiniranjem različitih tehnika usavršio ono što danas zovemo World Wide Web, sistem koji omogućava linkanje, pregledavanje i sortiranje informacija preko računara povezanih telefonskom mrežom.

Ovaj britanski naučnik i profesor na Institutu za tehnologiju u Massachusettsu (MIT) 25. decembra 1990. izvršio je prvu uspješnu komunikaciju računara preko interneta, a godinu dana kasnije javnosti je putem interneta prikazao prvu web stranicu.

„Internet se rodio na mom kompjuteru u Ženevi 25. decembra 1990. Tada se sastojao od jedne web stranice i jednog preglednika“, rekao je Berners-Lee.

„Kreiranje weba je zapravo bio čin očaja, zato što je bez njega bilo teško raditi u CERN-u. Većina tehnologija koja je uključena u web već je bila osmišljena. Ja sam ih samo spojio sve zajedno“, opisao je on rođenje jednog od najvećih izuma današnjice. 

Internet je promijenio svijet velikom brzinom. Kako piše magazin Time, internet je, za razliku od mnogih oktrića koja su promijenila svijet, bilo djelo jednog čovjeka.

„Berners-Lee je sam izumio internet, te se više nego bilo ko drugi borio da on bude otvoren i besplatan. On je moćni komunikacijski sistem koji je samo elita mogla koristiti pretvorio u masovni medij. To je gotovo gutenbergski“, objavio je ovaj magazin.

Prijetnje za internet

Berners-Lee je u novembru 2009. pokrenuo fondaciju World Wide Web kako bi „unaprijedio web i obogatio čovječanstvo  kroz pozitivne promjene“.

Za jedan američki naučni magazin prošle godine je napisao da je internet danas ugrožen na više načina, te da su neki od njegovih najuspješnijih korisnika počeli kršiti osnovne principe ovog medija.

„Velike socijalne mreže uzimaju i koriste podatke svojih korisnika. Operateri bežičnog interneta pokušavaju usporiti saobraćaj na stranicama sa kojima ne posluju. Vlade, bilo totalitarne, bilo demokratske, nadgledaju ljude i prate njihovo online ponašanje ugrožavajući ljudska prava“, napisao je Berners-Lee.

Ovaj naučnik trenutno živi u Massachusettsu u Sjedinjenim Američkim Državama, a direktor je World Wide Web Konzorcija, koji djeluje s ciljem unapređenja i standardizacije interneta kroz pojedinačne specifikacije koje izdaju radne grupe.

U aprilu 2009. godine, britanska Kraljica Elizabeth II proglasila ga je vitezom.

(Al Jazeera)

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.