Iskustva na polju povratka u Bosni i Hercegovini

 

Kozarac će u srijedu 18. januara 2012. godine biti domaćin radnog sastanka na temu Iskustva na polju povratka u Bosni i Hercegovini, koji organizira nevladina organizacija Optimisti2004, a u izvršnoj produkciji BMG Bosanska medijska grupa.

Cilj sastanka je da se na primjerima naselja Kozarac, u opštini Prijedor, u čiju se regiju vratilo dvadesetak hiljada ljudi, pozitivni pomaci iskoriste za povratke u druga mjesta.

Učešće su potvrdili predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti sa svih nivoa, predstavnici nekoliko nevladinih organizacija, te udruženja povratnika.

-Naš cilj je da temu povratka delegiramo kao pitanje koje ne treba biti opterećeno politikom, kao ni animozitetima bilo koje vrste. Sastanak bi trebao poslati poruku da povratak treba ostati u domenu poštivanja i osiguranja osnovnih ljudskih prava i sloboda, a da sve sfere društva trebaju biti u funkciji toga, kazala je Zinajda Mahmuljin, domaćin ovoga skupa.

Prema njenim riječima, učesnici radnog sastanka razmotrit će načine i mogućnosti investiranja u mjesta povratka, te analizirati problematiku integrisanja povratnika u društvo. Loš ekonomski, kulturni i sigurnosni ambijent u mjestima povratka razlozi su što je ovaj proces zapao u ozbiljne probleme i povratnicima ostavlja mogućnost za asimilaciju, a ne integraciju u društvo.

Iako sastanak predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, predstavnika nevladinog sektora i udruženja povratnika, nema za cilj da se bavi političkim pitanjima, ipak će se razgovarati o mogućnostima otvaranja političkih i drugih apekata s ciljem olakšanja života povratnika u oba BH entiteta i u Distriktu Brčko.

Kako ističu organizatori, cilj sastanka nije donošenje zaključaka, odluka ni strategija, već je suština u tome da se ljudi koji mogu uticati na proces povratka susretnu, razgovaraju i ostvare komunikaciju, koja treba biti unaprijeđena u kasnijoj suradnji na rješavanju životnih problema povratnika u cijeloj Bosni i Hercegovini.

(BMG)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.