Riješeni problemi učenika iz Babića, S.Jakupovića i Kevljana

 

KOZARAC UMJESTO OMARSKE

Učenici osnovnoškolskog uzrasta sa područja Babića, Srednjih Jakupovića i Kevljana, tokom zimskoga raspusta konačno su riješili problem sa kojim su se suočili na početku školske godine odlukom Ministarstva obrazovanja Republike Srpske, da umjesto u Kozarcu, nastavu trebaju pohađati u Omarskoj.

Da bi se izbjeglo finansiranje prijevoza dvadeset i osam učenika iz ovih naselja do Kozarca, koje po jednom učeniku iznosi četrdeset maraka mjesečno, Omarska je određena kao upisno područje za djecu iz Babića, Srednjih Jakupovića i Kevljana. Međutim, naslijeđe iz prošlosti, još uvijek nedovršen proces integracije i razvijanja povjerenja, nagnali su roditelje u ovom povratničkom mjestu da uz evidentne troškove nastave djecu slati u Kozarac.

Nažalost, nastojanju roditelja da pronađu rješenje nisu se pridružili odgovorni u Osnovnoj školi Kozarac, tako da tokom cijeloga prvoga polugodišta nadležnim institucijama nije proslijeđen nikakav zahtjev niti informacija da se djeca susreću sa značajnim problemima, koji im onemogućavaju kvalitetno školovanje.

Stoga su inicijativu poveli predstavnici Vijeća roditelja, koji su se u ime svih roditelja obratili Ministarstvu obrazovanja. Međutim, ni ova inicijativa nije dala očekivane rezultate, jer su se nadležne institucije pozivale na praksu koja je vladala do devedesetih godina, kada su djeca iz Babića pohađala OŠ Lamovita, a djeca iz Kevljana i Srednjih Jakupovića, OŠ Omarska.

Da bi riješili svoj problem predstavnici Vijeća roditelja obratili su se Zinajdi Mahmuljin, odbornici u Skupštini opštine Prijedor, iznoseći sve probleme sa kojima se djeca iz Babića, Srednjih Jakupovića i Kevljana susreću od septembra prošle godine. Nakon prvoga sastanka sa odbornicom Mahmuljin, zauzet je stav da se napravi peticija roditelja, te da se proslijedi uz dopis adresiran na Kabinet Načelnika opštine Prijedor.

Zahvaljujući insistiranju na rješavanju ovoga problema i nizu razgovora koje je odbornica Zinajda Mahmuljin obavila sa nadležnima u opštini Prijedor, Odjeljenje za društvene djelatnosti je uputilo upit OŠ Kozarac o trenutnoj situaciji i zahtijevalo je davanje prijedloga kako riješiti ove probleme. Svakako, ključna odluka je trebala biti promjena upisnog područja za naselja Babići, Srednji Jakupovići i Kevljani, te da se učenicima omogući slobodan izbor škole koju želi pohađati. Predloženo je da nadležno Ministarstvo preuzme troškove prijevoza, a sa ovim zahtjevima konačno bi svi  problemi bili riješeni.

Uz posredovanje odbornice Zinajde Mahmuljin, a da bi se djelovalo što hitnije, potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović, obezbijedio je sredstva za pokrivanje troškova prijevoza u nastavku školske godine, do kada bi se trebala i donijeti Odluka o promjeni upisnog područja za škole Kozarac i Omarska, i time generalno riješiti problem…

S obzirom da tokom prvoga polugodišta nekoliko roditelja nije bilo u mogućnosti plaćati prijevoz za učenike, stvoren je dug prema prijevoznicima. Iz sredstava koja su obezbijeđena zalaganjem potpredsjednika Enesa Suljakanovića i odbornice Zinajde Mahmuljin, bit će plaćeni i ovi troškovi, a trenutno se kroz razgovore pokušavaju pronaći sredstva kojima bi se refundirali troškovi roditeljima koji su plaćali prijevoz za svoju djecu u prvom polugodištu. To bi ima bila značajna pomoć, s obzirom da je u povratničkim mjestima teško osigurati bilo kakvu mogućnost i za minimalnu zaradu.

Upravo su ovakve utiske, uz veliku zahvalnost za nesebično zalaganje, roditelji iz Babića, Srednjih Jakupovića i Kevljana sa predstavnicima Vijeća roditelja OŠ Kozarac, saopćili odbornici Zinajdi Mahmuljin, na sastanku održanom u restoranu Stara Bašta.

Roditelji su izrazili zadovoljstvo postignutim, istakavši da su se konačno riješili briga kako dalje slati svoju djecu u školu. Jednoglasno su se složili da će dati puno podršku i povjerenje Zinajdi Mahmuljin, da se kroz rad u Skupštini Opštine Prijedor izbori za promjenu upisnoga područja. Također, roditelji su ponovili da insistiranje na pohađanju nastave u Kozarcu ne predstavlja odbijanje suradnje i suživota sa Srbima na ovom području, već naprotiv, da oni žele živjeti i tijesno surađivati sa svima, a da odluka da djeca školu pohađaju u Kozarcu, samo predstavlja pokušaj da se djeci povratnika olakša integracija u društvo.

(M.P.)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.