Slavlje u RS je zamagljivanje istorijskih činjenica

Dana 9. januara 1992. godine dogodio se svojevrsni udar na Ustav Republike BiH, jer je tada vrhuška SDS-a, na čelu s Radovanom Karadžićem i Momčilom Krajišnikom, nagovijestila otvaranje ratnih opcija za stvaranje posebne teritorije unutar BiH, izjavio je danas Feni predsjednik Skupštine BiH iz vremena rata 1992.-1995. godine Miro Lazović.

Danas se, naime, obilježava 20. godišnjica stvaranja RS-a, a za brojne svečanosti vlasti RS-a izdvojile su čak 650.000 KM. Proslavi će prisustvovati i predsjednik Republike Srbije Boris Tadić.

Lazović podsjeća da je ovaj događaj nagovijestio stradanja Bošnjaka, Hrvata i drugih građana na prostoru BiH za koji su oni smatrali da bi trebalo da pripadne srpskom narodu.

"U tom kontekstu je obilježavanja 9. januara, koji se danas slavi kao Dan Republike Srpske, faktički nastavak te politike. To je datum koji je po meni potpuno pogrešno uzet za slavljenje Dana Republike Srpske", kazao je on.

Međutim, Lazović smatra da se SDS-ova i Karadžićeva ideja u jednom dosta dobrom segmentu realizirala.

"Nastavak te politike je preuzelo i aktuelno vodstvo Republike Srpske na čelu s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, koji bez ikakvog ustezanja i straha veliča haške optuženike, iako su optuženi za najstrašnije zločine, uključujući genocid", ukazao je on.

U tom kontekstu je sva pompa koja se danas stvara u funkciji zamagljivanja stvarnih istorijskih činjenica, ali i surove ekonomske realnosti kakva je danas na prostoru Republike Srpske, tvrdi Lazović, dodajući da je u tom entitetu zavladalo opće siromaštvo i ekonomski "jad i bijeda".

"Ovo slavlje koje se danas organizira treba da stvori iluziju i lažnu sliku o ukupnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH", rekao je on.

Lazović je, također, iznio kritičan stav prema posjeti predsjednika Republike Srbije Boris Tadića današnjoj proslavi.

"Još jednom se pokazuje njegova dvolična politika prema BiH u kojoj jedno govori, a s druge strane vodi kolonijalnu politiku prema Republici Srpskoj na način da se ponovo vodi polika srpstva umjesto da se Srbija, BiH i druge zemlje regiona okreću evropskim principima i standardima na način da se priznaje potpuni suverenitet susjednih država", kazao je bivši predsjednik Skupštine BiH Miro Lazović.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.