Å estorka postigla dogovor o Vijeću ministara

 

Lideri šest stranaka postigli su dogovor o formiranju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Nakon više od 14 mjeseci, šest lidera vodećih bh. stranaka postigli su dogovor o sastavu Vijeća ministara BiH i dogovor o usaglašavanja teksta zakona o popisu stanovništva, sistemu državne pomoći i budžetu institucija. Ime mandatara Vijeće ministara nije otkriveno, ali je o rezultatima dogovora Predsjedništvo BiH već obaviješteno te će ime kandidata biti poznato sutra do 12 sati, a nakon konsultacija unutar stranke koja je dobila mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara – HDZBiH.

Prvi sporazum o sastavu Vijeća ministara izgleda ovako:

1. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH bit će iz hrvatskog naroda.
2. Ministar vanjskih poslova iz bošnjačkog naroda.
3. Minsitar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa iz srpskog naroda.
4. Ministar finansija i trezora iz srpskog naroda.
5. Ministar sigurnosti iz bošnjačkog naroda.
6. Ministar pravde iz reda hrvatskog naroda.
7. Ministar civilnih poslova iz reda srpskog naroda.
8. Ministar za ljudska prava i izbjeglice iz reda hrvatskog naroda.
9. Ministar prometa i komunikacija iz reda bošnjačkog naroda
10. Ministar odbrane iz reda bošnjačkog naroda.

Jedna ministarska pozicija iz bošnjačke kvote bit će popunjena predstavnikom iz reda ostalih naroda, a jedna bošnjačka pozicija u Vijeću ministara pripast će predstavniku iz Republike Srpske.

Također je dogovoreno da direktorsko mjesto Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Regulatorne agencije za komunikacije pripadne kandidatima iz srpskog naroda. Agencija za identifikacijska dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDEA) treba pripasti kandidatu iz reda bošnjačkog naroda. Direktorsko mjesto Uprave za indirektno oporezivanje pripast će kandidatu iz reda hrvatskog naroda uz dva odgovorna mjesta iz reda srpskog naroda.

Zamjenik ministra vanjskih poslova će biti iz reda srpskog naroda.
Zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa iz reda bošnjačkog naroda.
Zamjenik ministra finansija i trezora iz reda bošnjačkog naroda.
Zamjenik ministra civlinih poslova iz reda bošnjačkog naroda.
Zamjenik ministra sigurnosti iz reda hrvatskog naroda.
Zamjenik ministra pravde iz reda srpskog naroda.
Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice iz reda srpskog naroda.
Zamjenik ministra prometa i komunikacija iz reda hrvatskog naroda.
Zamjenici ministra odbrane iz reda hrvatskog i srpskog naroda.

Politički dogovor o usaglašavanju teksta zakona o popisu stanovništva podrazumijeva da ostaje tekst usvojen u Zastupničkom domu s tim da se briše član 48.

“Suglasni smo da se budžet institucija i međunarodnih obaveza postigne do kraja 2011. godine na nivou ostavrenja u tekućoj godini”, kazao je Sulejman Tihić.

“Ja sam bio vječiti optimista u vezi sa ovim dogovorima. Ono što je za mene veoma važno je to da mandatara Vijeća ministara možemo sutra ili prekosutra kandidirati u Predsjedništvu i pokrenuti čitav jedan proces”, kazao je Dragan Čović, lider HDZ-a BiH.

“Ono što je vrlo važno je da je bilateralnim razgovorima moguće promijeniti određene kreacije u vezi sa ovim dogovorom”, dodao je Čović.

“Mislim da preovladava atmosfera kompromisa i shvatanja za odluke o BiH Meni je važno da standardnog uplitanja nema i da nije bilo intervencija stranaca”, kazao je Milorad Dodik.

“Smatramo da nismo dobili ono što smo htjeli, ali ovdje niko očigledno nije dobio što je tražio”, dodao je Dodik te pojasnio kako je to jedno ministarsko mjesto koje je trebao dobiti čovjek iz srpskog naroda raspoređeno na direktorska mjesta SIPA-e i RAK-a.

“Važno je da se ovo razriješilo. Mislim da će imenovanje ići veoma brzo. Mislim da je suštisnki dogovor o zakonu o popisu stanovništva, zakonu o sistemu državne pomoći, o pitanju vezanom za budžet, danas važnija tema nego tehnički dogovor o Vijeću ministara”, dodao je Dodik.

“Ja sam uvjeren da ćemo u atmosferi koju smo napravili nastaviti dalje. Uložili smo napore da napravimo jedan konzenzus, ali ne treba imati iluzije. Ostaju mnogi problemi i ništa se neće čarobnim štapićem riješiti”, kazao je Dodik.

“Smatram da smo na ovaj način pokazali kao odgovorni ljudi koje je narod ovdje izabrao i u svakom slučaju mislim da su pred BiH bolji dani”, kazao je Božo Ljubić, lider HDZ 1990.

“Meni je žao što je trebalo ovoliko vremena da ovom uradimo. S druge strane, drago mi je da smo napravili ovaj dogovor i to ovakav dogovor koji je napravljen na vrlo jasnim zakonima koji su postavljeni pred nas”, kazao je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija.

“U razgovoru sa svojim kolegama nakon postizanja dogovora mi smo razgovarali sa pojednim članovima Predsjedništva BiH. Ja sam razgovarao sa predsjedavajućim Predsjedništva Željkom Komšićem i rekao sam da smo postigli dogovor i dao mu osnovu našeg dogovora”, dodao je Lagumdžija.

Lagumdžija očekuje da HDZ izađe sa imenom predsjedavajućeg Vijeća ministara već sutra.

“Ja sam u dogovoru sa predsjednikom HDZ-a napravio jedan vrlo jasan i precizan dogovor koji govori o tome kako da u Vijeću ministara BiH i pu PS BiH SDP i HDZ imaju zajedničku saradnju”, dodao je Lagumdžija na današnjoj press konferenciji nakon sastanka lidera šest stranaka.

Mladen Bosić je kazao kako su božićni i novogodišnji praznici stvorili atmosferu u kojoj je moguće razgovarati.

“Ja sam bio prijatno iznenađen što smo na početku sastanka saznali da je među stranka u FBiH napravljen bazični dogovor koji je bio kočnica za postizanje ranijeg dogovora”, kazao je Mladen Bosić, lider SDS-a.

Između SDS-a i SNSD-a postoji dogovor da ukoliko dobiju tri ministarska mjesta u državnoj vladi da dva pripadnu SNSD-u i jedno SDS-u.

“Direktorska mjesta u SIPA-i i RAK-u bit će podijeljena između ove dvije stranke”, dodao je Milorad Dodik.

Zlatko Lagumdžija je, prema riječima lidera HDZ-a insistirao da predsjedavajući Vijeća ministara BiH bude upravo Dragan Čović.

Na kraju pess konferencije, Milorad Dodik je kazao kako, poznavajući Lagumdžiju i onog na šta je lider SDP-a pristao u dogovoru, očekuje da Lagumdžija traži još više.

(Sarajevo-x.com)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.