Ratna zločinka konačno iza rešetaka

 

Monika Ilić-Simonović, zločinka koja je sa 17 godina počinila monstruozne zločine nad bošnjačkim i hrvatskim civilima u zloglasnom logoru Luka, godinama se krila pod lažnim imenom Nataša Stojanov. Osnovnom sudu u Brčkom jučer je, nakon što je Ilić-Simonović saslušana, Tužilaštvo predložilo izricanje mjere pritvora.

Identitet djevojke ratnog zločinca Gorana Jelisića zvanog Adolf, koji je osuđen u Hagu na 40 godina zatvora zbog užasnih zločina, potvrdili su jučer policajci u Brčkom nakon hapšenja u Prijedoru koje su izveli policajci Ministarstva unutrašnjih poslova RS i Distrikta Brčko.

Prisluškivani telefoni

Iako je za njom bila raspisana i međunarodna potjernica, ona se, kako saznaje „Dnevni avaz”, godinama uspješno skrivala u Srbiji, gdje je, napokon, i locirana.

Praćenjem telefonskih poziva otkrivena je u Prijedoru, gdje je, na koncu, i uhapšena. Ilić-Simonović se u Prijedoru bavila prodajom ribomaterijala i akvaristike u trgovini pod nazivom „Fines”, koja se nalazi gotovo u samom centru grada.

Vlasnik ove trgovine u kojoj Moniku ne poznaju pod pravim imenom, već kao Natašu Stojanov jeste Borislav Ilić iz Brčkog, prema svemu sudeći, njen otac. Ilić, navodno, ima i prodavnicu u Novom Sadu u Srbiji, gdje je Ilić-Simonović uglavnom boravila.

Kako smo saznali na licu mjesta, trgovina u Prijedoru otvorena je prije skoro godinu i, uz jednu radnicu, u njoj kao šef radi i izvjesni Nebojša Stojanov, koji je, kako smo saznali, Monikin nevjenčani suprug.

– Ona nije radila u trgovini, već je u nju povremeno dolazila. Otprilike, dva puta sedmično. U trgovini je i uhapšena u prijepodnevnim satima, i to nakon praćenja i presretanja telefonskih poziva i opsežne potrage koja je uslijedila po međunarodnoj potjernici – kazao nam je jučer izvor iz policije.

Gnusni zločini

Glavni tužilac u Brčko Distriktu Zekerija Mujkanović u telefonskoj izjavi za „Dnevni avaz” kazao je da će Moniki biti suđeno po zakonima koji vrijede za punoljetne osobe, uprkos činjenici da je gnusne zločine činila kao 17-godišnjakinja.

– Optužnica će biti podignuta kao protiv punoljetne osobe i očekujemo da Sud provede suđenje kao prema punoljetnoj osobi, s obzirom na njene sadašnje godine starosti. Uhapšenoj se na teret stavljaju radnje u Luci, odnosno zlostavljanja – kazao je Mujkanović.

Prije nekoliko mjeseci šetala je kroz Brčko

Prema informacijama koje su potvrđene „Dnevnom avazu”, policija je intenzivirala potragu za Monikom nakon što je naša novina prije pola godine objavila svjedočanja više osoba da su je vidjele u Brčkom kako šeta.

– Tada je imala crnu kosu i šetala je brčanskim ulicama. Čak je vozaču iz jedne privatne firme zaprijetila da će mu gume izbušiti jer je parkirao pred kuću njene majke Verice – kazao nam je Vericin komšija, koji je svjedočio prijetnjama, a koji je insistirao na anonimnosti.

Ima dvoje djece

Monikin nevjenčani suprug Nebojša Stojanov, navodno, ima kuću u mjestu Jošik, između Bosanske Dubice i Gradiške. Do njega jučer nismo uspjeli doći, jer svi telefonski brojevi koje je koristio prije nekoliko godina, dok je još bio u intenzivnoj vezi s Monikom, više nisu u funkciji.

Od nekoliko pouzdanih izvora saznajemo da su Monika i Nebojša zajedno bili oko pet godina, ali nisu imali zajedničku djecu.

– On se dugo sam brinuo o njenom sada već 12-godišnjem sinu iz prvog braka kao i svom 16-godišnjem sinu, također, iz prvog braka. Dugo nakon njenog bijega bio je posvećen „odbrani njene verzije istine”. Tvrdio je da mu pred radnjom i kućom stalno sjede nepoznate osobe te da su ga čak i presretali, zbog čega je ulazio i u fizičke sukobe – ispričao je „Avazov” dobro obaviješten izvor.

Šta kažu preživjele žrtve iz logora Luka: Monika je ubijala logoraše!

Predsjednik Udruženja logoraša iz Brčkog Fadil Redžić u izjavi za „Dnevni avaz” kaže da je jučer bio presretan kada je vidio vijest o hapšenju Monike Ilić-Simonović, koju je prvi objavio naš list.

– Iskreno sam se obradovao što će se, konačno, i ona suočiti s licem pravde – kaže on.

U Udruženju smo zatekli i čelu Kamberija, bivšeg logoraša u Luci, koji nam je kazao da je svakodnevno viđao Moniku, koja je psihički i fizički zlostavljala logoraše.

– Većini logoraša je prilikom ispitivanja pištolj stavljala u usta. Prilikom takvog ispitivanja pred logorašima je ubila jednog čovjeka. Bilo je užasno. Činila je strahote naočigled svih logoraša. Bio sam u prvom hangaru, a logoraši iz drugog hangara su, također, pričali da je i kod njih ubila jednog logoraša te jednog u uredu lučkog rukovodstva – kaže Kamberi.

On je poimenično nabrojao aktuelne rukovodioce u Zdravstvenom centru Brčko i ljekare koji su duboko involvirani u ratne zločine te tadašnje rukovodstvo tzv. Općine Srpsko Brčko, koji bez problema još slobodno šetaju brčanskim ulicama i rade u institucijama Distrikta.

Džafer Deronjić, također bivši logoraš, kazao je da „jedva čeka da vidi kako će Monika odgovoriti na pitanje šta je radila u Luci u vrijeme najvećeg stradanja zatočenih civila”.

– Ona u Luku nikada nije dolazila bez Gorana Jelisića Adolfa. Često je dolazila i činila razna zlodjela, od psihičkog i fizičkog maltretiranja do ubistava. Na razne načine činila je zločine, ali o detaljima ćemo tokom sudskog procesa – kazao je Deronjić.

Iz Udruženja logoraša kazali su da postoji najmanje 20 svjedoka koji žive u Brčkom te onih koji su preživjeli Monikina zlostavljanja, a koji trenutno žive u inozemstvu, ali će doći radi svjedočenja.

 

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.