Josipović nije Dodiku čestitao Dan RS

 

Uoči proslave Dana Republike Srpske, Milorad Dodik, predsjednik ovog entiteta, u televizijskom je intervjuu istaknuo kako je „RS dobila još jedno mjesto svog priznanja“, pravdajući to time kako je u Banju Luku za Dan Republike, kako ga zovu u RS, stigla i čestitka od hrvatskog predsjednika, Ive Josipovića.

„Nažalost, on neće moći prisustvovati ovdje 9. januara, ali evo, prvi put dobijamo čestitku od jednog predsjednika Republike Hrvatske“, rekao je tada Dodik.

Međutim, hrvatski predsjednik demantovao je danas ovu informaciju, te istakao kako se „službene državne čestitke u ime Republike Hrvatske povodom dana kojim obilježavaju svoju državnost upućuju samo suverenim državama“.

„Imamo politiku da takav tip protokolarne komunikacije – sućuti, godišnjice, državne obljetnice, čestitamo zemljama u kojima imamo diplomatske odnose. Tu nema mjesta izuzecima, te će tako biti i ubuduće“, izjavio je Josipović novinarima, dok je iz njegovog ureda stiglo pojašnjenje kako „Republika Hrvatska poštuje Ustav BiH, i strukturu utvrđenu Dejtonskim sporazumom, te u skladu s tim predsjednik Hrvatske želi sarađivati s predstavnicima svih konstitutivnih naroda i svih građana BiH“.

U kabinetu predsjednika RS, sa druge strane, muk. Na telefone Biroa za odnose sa javnošću ili njegovih savjetnika za medije, Pere Simića i Biljane Bokić, ne javlja se niko. Tek nam je osoba koja radi na telefonskoj centrali Ureda predsjednika RS u nekoliko navrata ponovila kako u Birou za odnose sa javnošću Republike Srpske „i dalje nema nikoga“.

Pored navedenog, na Dodikovu izjavu reagovala je i Partija demokratskog progresa (PDP) koja od predsjednika RS traži da saopšti istinu, jer, ako je čestitka i izmišljena, PDP-u ne smeta što Dodik od sebe “pravi seoskog prevaranta”, ali je poražavajuće da takvim ponašanjem ponižava RS.

Navode da javnost treba da zna da li je predsjednik RS-a obmanuo javnost kada je izjavio da je primio čestitku predsjednika Josipovića, te PDP, iz tih razloga, traži da se javnosti odmah saopći puna istina o ovom slučaju, te da se čestitka, ukoliko postoji, javno objavi ili da se, u suprotnom, Dodik izvini građanima RS-a.

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.