“Å ehidska dženaza 2012”

 

Odbor za organizaciju redovne godišnje, kolektivne dženaze i sahrane identifikovanim žrtvama genocida i agresije na BiH, sa područja opštine Prijedor, a koji djeluje pod okriljem Medžlisa Iz Prijedor i Medžlisa IZ Kozarac je donio odluku da se kolektivna dženaza i sahrana te posljednji ispraćaj identifikovanih žrtava genocida i agresije na Bosnu i Hercegovinu  sa područja opštine Prijedor, obave 20. jula 2012.godine.

Centralni skup će biti održan na području “Lijeve obale Sane”, odnosno “Mataruškog brda”.

Preciznija lokacija na kojoj će se obaviti centralni skup će biti odabrana nakon uvida u teren te nakon razgovora sa osobljem identifikacionog centra u “Šejkovači” u Sanskom Mostu, kao i kolegijumom direktora “Instituta za nestale osobe BiH”.

Jednu od nekoliko mogućih lokacija će odabrati predstavnici šest džemaata”Mataruškog brda” koji ih zastupaju u ovom tijelu.

Sljedeća godina je svakako i godina kada će se obilježiti i 20-godišnjica stradanja nesrpskog stanovništva sa područja opštine Prijedor. Kolektivna dženaza je jedan od nekoliko velikih događaja kojima će se građani Prijedora sjetiti 1992.godine.

Činom obavljanja dženaze na prostoru “Mataruškog brda” još jednom će se, a ovaj put ponovo-nakon dvadeset godina, skrenuti pozornost domaćoj i svjetskoj javnosti na genocid počinjen nad stanovništvom Bišćana, Rizvanovića, Rakovčana, Hambarina, Čarakova i Zecova, kao i Briševa i ostalih mjesta u kojima su živjeli Hrvati katolici a koji je započeo 20. jula 1992.godine, kao finalni čin čišćenja Prijedora od svega što nije Srpsko, a za koji još niko nije odgovarao.

Razlog za ovako rano donesenu odluku je činjenica da većina nesrpskog stanovništva živi u inostranstvu. Odbor je s najiskrenijim namjerama želio u susret izići upravo njima jer će im ova informacija, koja je više no blagovremena, pomoći u dobijanju godišnjeg odmora u tom periodu, te dobijanju evntualnih slobodnih dana.

(Sudbin Music)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.