Karadžić: Uplašeni ljudi

 

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, britanski novinar Ed Vulliamy posvjedočio je da su zarobljenici, koje je u avgustu 1992. godine vidio u logoru Omarska, izgledali “užasnuto”, dok je zatočenike iz logora Trnopolje opisao “kao skelete”.

Vulliamy, bivši izvještač londonskog dnevnog lista The Guardian, kazao je da je bio jedan od prvih novinara kojima je optuženi Karadžić omogućio da u avgustu 1992. posjete logore Omarsku i Trnopolje u blizini Prijedora.

“U Omarskoj smo pokušali da razgovaramo sa uplašenim i užasnutim ljudima u trpezariji, dok im je dijeljena hrana, a stražari ih požurivali. Jedan nam je rekao da ne želi da laže, a da ne može da govori istinu”, prisjetio se Vulliamy.

Kako je rekao, kada je pokušao da uđe u jedan od hangara, gdje su boravili zatočenici – većinom Bošnjaci – to mu nije bilo dozvoljeno.

“Onda su nas izveli, stražari su repetirali oružje, bilo je prilično zastrašujuće, i odveli su nas u Trnopolje”, opisao je svjedok.

Nakon što mu je pokazan snimak zatočenika iza bodljikave žice u Trnopolju, Vulliamy je potvrdio da su “zatvorenici bili u prostoru ograđenom bodljikavom žicom”.

“Bili su dovedeni tu iz drugih logora, radi prisilnog premještanja”, kazao je ovaj britanski novinar.

Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS), optužen je za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u logorima u blizini Prijedora 1992. godine. Karadžić je optužen i za genocid u Srebrenici, progon nesrpskog stanovništva, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem u periodu od 1992. do 1995. godine.

U unakrsnom ispitivanju, Karadžić je tvrdio da iza bodljikave žice u Trnopolju nisu bili bošnjački zarobljenici, nego britanski novinari, što je Vulliamy negirao.

“Nismo mi iznutra snimali i intervjuisali ljude koji su se spolja šetali. Svojim očima sam vidio da su ti ljudi bili zatvoreni iza ograde i da su ih čuvali stražari”, dodao je svjedok.

Karadžić je tvrdio i da se na snimku iz Trnopolja čuje kako kamerman kaže: “Dajte mi izmršavjele”, na šta je Vulliamy rekao da je vidio više izuzetno mršavih zatvorenika.

Na Karadžićevu sugestiju, Vulliamy je potvrdio da u logorima nije vidio znake nasilja, ali je naznačio da su pred britanske novinare u Omarskoj bili izvedeni zatvorenici koji su bili u boljem fizičkom stanju.

“Vi ste rekli da je Omarska bila najgori od tih zatvora i ja se slažem s vama. Mnoga zlodjela su tamo počinjena”, naglasio je svjedok, spominjući “masovna ubistva, mučenje i silovanje”.

Na Karadžićevu tvrdnju da nije bio neutralan i da je bio “antisrpski” nastrojen, svjedok je odgovorio da je “pristrasan protiv ekstremnog nasilja”. “Ne protiv Srba, nego protiv onoga što je ponekad rađeno u ime Srbije, a čemu se mnogo Srba protivilo”, dodao je Vulliamy.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u četvrtak, 10. novembra, iskazom zaštićenog svjedoka na sjednici zatvorenoj za javnost.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.