Zečević i ostali: U autobusu sa optuženim

 

Svjedok Odbrane na suđenju za zločin na Korićanskim stijenama rekao je da je optuženi Marinko Ljepoja bio sa njim 21. augusta 1992. godine, nakon što je došlo do kvara na autobusu kojim su prevoženi civili iz Prijedora prema Travniku.

Savo Kreić, svjedok Odbrane optuženog Ljepoje i nekadašnji vozač autobusa, ispričao je da je 21. augusta 1992. vozio autobus sa civilima iz Prijedora ka Travniku, ali da je došlo do kvara.

Prema iskazu svjedoka Kreića, pratilac u autobusu bio je optuženi Ljepoja. Svjedok je kazao da je na autobusu, u kojem je bilo oko 50 civila, došlo do pregrijavanja motora u brdu nakon prolaska kroz Kneževo, te da su potom došli Dado Mrđa i Miroslav Paraš i naredili da se civili premjeste u druga vozila.

“Oni su htjeli da i pratilac autobusa ide sa njima. Rekao sam da ne smijem ostati u toj divljini i tražio sam da on ostane sa mnom, što su i prihvatili. Kod autobusa smo bili oko 20 minuta. Kad sam dolio vodu, motor autobusa se rahladio i krenuli smo. U Prijedor smo došli predveče”, kazao je Kreić.

Za ubistva na Korićanskim stijenama Kreić je, kako je rekao, saznao narednog dana.

Mrđa, bivši pripadnik Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, pred Tribunalom u Haagu osuđen je na 17 godina zatvora za zločin na Korićanskim stijenama. Paraš, bivši komandir Interventnog voda SJB-a, u međuvremenu je preminuo.

Tužilaštvo BiH tereti Ljepoju – skupa sa Sašom Zečevićem, Radoslavom Kneževićem, Brankom Topolom i Petrom Čivčićem – za učešće u izdvajanju civila iz konvoja što se 21. augusta 1992. kretao iz Prijedora prema Travniku, te ubistvu 200 muškaraca na Korićanskim stijenama.

U optužnici je navedeno da su Ljepoja, Zečević, Knežević i Čivčić bili pripadnici Interventnog voda SJB-a Prijedor, dok je Topola bio stražar u logoru u Trnopolju.

Svjedok Kreić je tokom svjedočenja priznao da je prilikom istrage u ovom predmetu istražiteljima Tužilaštva BiH kazao da nije poznavao policajca koji se kao pratilac nalazio u autobusu i da se ne može sjetiti njegovog imena i prezimena.

“Pokazali su mi neke fotografije i pokazao sam na osobu koja je bila sa mnom u autobusu. Za ime i prezime Marinka Ljepoje sam saznao nakon davanja izjavi, ali sada tvrdim da je sa mnom bio Ljepoja”, rekao je Kreić.

Na upit Vesne Jasenković, predsjedavajuće Sudskog vijeća, zbog čega je različito govorio u istrazi, svjedok je odgovorio da je nakon davanja izjave “razvijao film u glavi”.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. novembar ove godine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.