Karadžić: Tijela preko grana

 

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, nekadašnji predsjednik skupštine opštine Skender-Vakuf kazao je da su ubistva oko 200 Bošnjaka u avgustu 1992. na Korićanskim stijenama počinili srpski policajci iz Prijedora.

Milan Komljenović, svjedok Haškog tužilaštva, opisao je da je 22. avgusta 1992. godine, dan nakon ubistava na planini Vlašić, na Korićanskim stijenama vidio “stravičnu sliku”.

“Tijela ljudi visila su sa grana i stijena ili su pala jedna preko drugih u dubokom kanjonu”, prisjetio se svjedok.

Prema optužnici protiv Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS), policajci, koji su iz Prijedora sprovodili konvoj zarobljenika ka Travniku, strijeljali su na Korićanskim stijenama oko 200 Bošnjaka, koji su zatim pali u nepristupačnu provaliju.

Karadžić je optužen i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje “plavih šljemova” za taoce od 1992. do 1995. godine.

Komljenović je tokom svjedočenja kazao da je dan nakon ubistava otputovao u Prijedor, kako bi zatražio da tamošnje vlasti omoguće izvlačenje tijela, “s obzirom da su žrtve bile prijedorski Bošnjaci, a počinioci policajci iz tog grada”.

Prema iskazu svjedoka Komljenovića, optuženi Karadžić je također tražio da se omogući izvlačenje tijela i istraga o zločinu. “Prijedorčani su izbjegavali da pomognu da se ta tijela izvuku radi kriminalističke obrade”, kazao je Komljenović.

U unakrsnom ispitivanju, Karadžić je sugerisao da je motiv “gnusnog zločina” na Korićanskim stijenama bila “pljačka” i da taj zločin niko nije naredio.

“Pljačka je svakako bila jedan od motiva. Počinioci su u kafani Kod Zeke u Kneževu (Skender-Vakuf) pokazivali plijen, zlato, nakit i novac”, odgovorio je Komljenović, primjećujući da je takav zločin mogao da počini samo “pomahnitali um”.

Komljenović je potvrdio da su vlasti odlučile da se o zločinu sprovede zakonski postupak i da “ništa ne bude zataškano”.

“Svi sa kojima sam ja kontaktirao bili su šokirani tim zločinom”, rekao je svjedok.

Komljenović je kazao i da je mu je tadašnji predsjednik gradske vlade u Skender-Vakufu rekao da je dobio ljutit telefonski poziv od Karadžića, koji je želio da zna “ko je pobio te ljude”.

“Mi smo bili povrijeđeni što ste nas tada stavili u istu korpu s Prijedorčanima”, dodao je svjedok.

Poslije iskaza Komljenovića, svjedočenje na sjednici zatvorenoj za javnost započeo je zaštićeni svjedok Optužbe.

Nastavak suđenja Karadžiću zakazan je za srijedu, 9. novembar ove godine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.