“Dayton je prevaziđen, entiteti nisu budućnost BiH”

U Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu nekadašnji predsjednik Hrvatske, doživotni počasni predsjednik Internacionalne lige humanista, dodijelio je Zlatnu povelju mira s plaketom i značkom IHL Avdi Hebibu. Nakon dodjele, Mesić je govorio na temu "BiH danas i sutra – istine i zablude o njenoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti".

"Imao sam sreću i čast da upoznam Mesića još u vrijeme rata u Zagrebu, i slušao sam njegove riječi. Gospodin Mesić je tokom rata pružao BiH mnoge vidove pomoći, o kojima sada ne možemo govoriti jer nije ni vrijeme ni mjesto, i zbog svega toga sretan sam da sam doživio tu čast da upravo od njega dobijem ovu povelju, i da takav čovjek izrazi izrazi želju da dođe u BiH da mi je uruči", kazao je ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova BiH Avdo Hebib.

Mesić je u govoru koji je uslijedio potcrtao kako je Daytonski mirovni sporazum bio dobro rješenje, ali samo u tom momentu.

"Trebalo je zaustaviti rat, i zbog toga je Daytonski sporazum u tom momentu bio najbolje rješenje. Ali već dan poslije, trebalo je početi na iznalaženju boljeg rješenja za BiH. Dayton je u osnovi bio ustupak agresoru i aminovanje rezultata rata, uključujući genocid i etničko čišćenje, jer je istina je Miloševićeva politika dobila najviše ovim dokumentom, stoga je lako zaključiti da je Dayton doista zaustavio rat, ali uz golemu cijenu", kazao je Mesić, dodajući kako ne može prihvatiti činjenicu "da se Dayton odmah nije počeo mijenjati jer je u sebi nosio klicu budućih ne samo sporova, nego i osporavanja same države BiH".

Mesić je kazao kako je u BiH nažalost još uvijek potrebno jako prisustvo međunarodne zajednice, posebno Ureda visokog predstavnika koji, prema njegovom mišljenju, treba ostati u BiH sve dok ona ne postane funkcionalna država.

"Izbori u BiH svaki put više liče na popis stanovništva. Vrijeme je da se prekine s tom praksom, jer to nije demokratija, demokratija je kada je jedan čovjek jedan glas", kazao je Mesić. Dodao je kako entiteti nemaju temelj u istoriji BiH, te da entitetska podjela nije i ne smije biti budućnost BiH. Kazao je kako se ne smije getoizirati ni jedan anrod u BiH, i da se i dalje treba forsirati povratak sve dok se etnička slika maksimalno ne približi predratnoj.

Govoreći o ulozi susjeda BiH koji su Daytonskim sporazumom ujedno i garantirale njen suverenitet, Mesić je kazaop kako je Hrvatska jasno dala do znanja bh. Hrvatima da je Sarajevo njihov glavni grad i da sva svoja pitanja trebaju rješavati unutar BiH, dok za Srbiju nije baš siguran da je u tolikoj mjeri pokazala da se neže miješati u suverenitet BiH i njeno unutrašnje uređenje.

"Beograd kaže da poštuje integritet BiH, ali ujedno kažu i da se slažu sa politikom Milorada Dodika. Volio bih da mi netko objasni kako je to moguće", kazao je Mesić.

(Sa-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.