Treba provesti istragu o presudi za Korićanske stijene

 

Suđenja koja se u posljednje vrijeme odvijaju u državnom i drugim sudovima te presude koje donose u I i II stepenu vrijeđaju moral i pravdu žrtve, smatraju u Udruženju demokratskih pravnika u BiH.

Zbog toga ovo udruženje daje punu podršku žrtvama koje su nezadovoljne ovakvim ponašanjem nosilaca međunarodnih i domaćih pravosudnih funkcija.

Posljednji sastanak tužioca međunarodnog Haškog tribunala Serža Bramerca sa žrtvama Srebrenice, Korićanskih stijena, Višegrada, Prijedora i ostalih krajeva BiH, veliki je moralni grijeh toga tužioca prema pravu i pravdi.

Zbog toga Udruženje zahtijeva da se on izvini žrtvama i da se o njegovom ponašanju obavijesti Komitet za ljudska prava UN-a i Vijeće sigurnosti koje ga je imenovalo na ovu funkciju.

Posljednja presuda državnog suda BiH grupi optuženih za ratne zločine na Korićanskim stijenama je duboko potresla pravnu savjest moralnog svijeta.

Udruženje predlaže da se u Parlamentarnoj skupštini BiH otvori pitanje zakonitosti rada državnog suda BiH, njegove predsjednice, tužilaca i sudija koji su bili članovi ovog vijeća koje je pustilo na slobodu osumnjičene za teške ratne zločine.

Ukoliko se dokaže da su sudije Vijeća prekršile odredbe člana 132. ZKP-a BiH onda predlažemo da se suspenduju do završetka krivičnog postupka, da se nad njima hitno i u skladu sa zakonom otvori istraga, koja zatim treba da se proširi na predsjednicu Suda BiH, v.d. glavnog tzužioca BiH i VSTV, saopćeno je iz Udruženja demokratskih pravnika u BiH.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.