Nemojte zaboraviti pomjeriti kazaljke sat unazad

 

Ljetnje računanje vremena završit će se u noći između subote i nedjelje, u 3.00 sata, kada će se kazaljke na satovima pomjeriti za jedan sat unazad.

Pomjeranjem kazaljki za jedan sat unazad počinje zimsko računanje vremena i vrijeme u 3.00 sata računat će se kao 2.00. Ljetnje računanje vremena počinje u posljednjoj nedjelji marta, a završava se posljednje nedjelje u oktobru. Cilj pomjeranja vremena uglavnom je ušteda električne energije.

 

Ljetnje računanje vremena našim prostorima prvi put je uvedeno 27. marta 1983. godine. Od 1995. godine kazaljke na satovima su pomjerane u posljednjoj sedmici septembra, a 2006. godine ljetnje računanje vremena usklađeno je sa Evropskom unijom.

“Službeno vrijeme” u svijetu pomjera se unaprijed u poznu zimu ili rano proljeće, a vraća unazad u jesen, najčešće za jedan sat.

Pomjeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka, uz obrazloženje da se time “produžava” dan, omogućava uštede u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Sve evropske zemlje koriste ljetnje vrijeme, a datum pomjeranja kazaljki različit je od države do države, tako da na sjevernoj hemisferi ljetno vrijeme počinje posljednje nedjelje marta ili prve sedmice u aprilu.

Pomjeranje vremena se u većini slučajeva obavlja u noći između subote i nedjelje, da ne bi uzrokovalo veće probleme za radno stanovništvo.

Prelazak na ljetnje i zimsko vrijeme prvi put je zabilježeno 1916. godine u zemljama na sjeveru Evrope, a do sada je uvedeno u oko 70 zemalja, uglavnom na sjevernoj hemisferi. Od 2002. godine EU, kao i ostale zemlje u Evropi, odredile su da ljetnje vrijeme počinje posljednje nedjelje marta i da se završava posljednje sedmice oktobra.

Island je jedina evropska zemlja koja nije uvela zimsko i ljetnje računanje vremena.

Na južnoj hemisferi početak i kraj ljetnjeg vremena obrnut je u odnosu na sjevernu.

Većina modernih računarskih operativnih sistema ima mogućnost automatskog prelaska na ljetno računanje vremena.

Pojedini astronomi su protiv pomjeranja kazaljki i vještačkog “produženja” dana, jer smatraju da prirodu ne treba “mučiti”, makar se to pravdalo i ekonomskom računicom.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.