Delegacija saveza logoraša u BiH u Tužilaštvu BiH

 

Delegacija Saveza logoraša u BiH predvođena predsjednikom Muratom Tahirovićem sastala se danas u Tužilaštvu BiH s Vesnom Budimir, šeficom Posebnog odjela za ratne zločine.

Razgovarano je o razlozima koji su doveli do zastoja u procesuiranju ratnih zločina, teškoćama na tom planu, uključujući pokušaje “politiziranja određenih slučajeva” te konkretnim predmetima za čije je procesuiranje zainteresiran Savez logoraša u BiH.

Tahirović je u izjavi za medije datoj nakon sastanka istaknuo da je dobio uvjeravanja da je u fokusu rada državnog tužilaštva 305 predmeta, koji se odnose na najteže slučajeve ratnih zločina, počinjenih u BiH, uključujući odgovornost tzv. kriznih štabova.

Uz uvjerenje da će Tužilaštvo BiH u tome ustrajati, Tahirović očekuje da će procesuiranje tih predmeta biti krucijalno za dokazivanje i utvrđivanje “hijerarhije” zločina na prostoru BiH te predstavljati novi pomak u realiziranju obaveza na planu procesuiranja ratnih zločina.

Inače, do sastanka u Tužilaštvo BiH došlo je na inicijativu Udruženja logoraša “Prijedor 92.” čiji su predstavnici izrazili ogorčenost zbog neprocesuiranja ratnih zločina nad nesrpskim stanovništvom u dijelu općine Prijedor (šest mjesnih zajednica), počinjen od 20. do 25. jula 1992. godine.

“Zasigurno se radi o jednom od najtežih zločina u proteklom ratu na prostoru BiH, gdje je za pet dana ubijeno oko 1.800 civila, a u vezi s kojim dosad nije podignuta nijedna optužnica “, izjavio je predsjednik Udruženja “Prijedor 92” Mirsad Duratović.

Na značaj učinkovitijeg pristupa na planu procesuiranja odgovornih za ratne zločine ukazao je i sekretar Udruženja Sudbin Musić, navodeći da je tokom sastanka u Tužilaštvo BiH konkretno dogovoreno da se poduzmu urgentni koraci na istragama koje se tiču “najosjetljivijih” predmeta.

U Udruženju “Prijedor 92.” očekuju da će do kraja godine biti podignute optužnice protiv odgovornih za ratne zločine na spomenutom području.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.