Delegacija saveza logoraša u BiH u Tužilaštvu BiH

 

Delegacija Saveza logoraša u BiH predvođena predsjednikom Muratom Tahirovićem sastala se danas u Tužilaštvu BiH s Vesnom Budimir, šeficom Posebnog odjela za ratne zločine.

Razgovarano je o razlozima koji su doveli do zastoja u procesuiranju ratnih zločina, teškoćama na tom planu, uključujući pokušaje “politiziranja određenih slučajeva” te konkretnim predmetima za čije je procesuiranje zainteresiran Savez logoraša u BiH.

Tahirović je u izjavi za medije datoj nakon sastanka istaknuo da je dobio uvjeravanja da je u fokusu rada državnog tužilaštva 305 predmeta, koji se odnose na najteže slučajeve ratnih zločina, počinjenih u BiH, uključujući odgovornost tzv. kriznih štabova.

Uz uvjerenje da će Tužilaštvo BiH u tome ustrajati, Tahirović očekuje da će procesuiranje tih predmeta biti krucijalno za dokazivanje i utvrđivanje “hijerarhije” zločina na prostoru BiH te predstavljati novi pomak u realiziranju obaveza na planu procesuiranja ratnih zločina.

Inače, do sastanka u Tužilaštvo BiH došlo je na inicijativu Udruženja logoraša “Prijedor 92.” čiji su predstavnici izrazili ogorčenost zbog neprocesuiranja ratnih zločina nad nesrpskim stanovništvom u dijelu općine Prijedor (šest mjesnih zajednica), počinjen od 20. do 25. jula 1992. godine.

“Zasigurno se radi o jednom od najtežih zločina u proteklom ratu na prostoru BiH, gdje je za pet dana ubijeno oko 1.800 civila, a u vezi s kojim dosad nije podignuta nijedna optužnica “, izjavio je predsjednik Udruženja “Prijedor 92” Mirsad Duratović.

Na značaj učinkovitijeg pristupa na planu procesuiranja odgovornih za ratne zločine ukazao je i sekretar Udruženja Sudbin Musić, navodeći da je tokom sastanka u Tužilaštvo BiH konkretno dogovoreno da se poduzmu urgentni koraci na istragama koje se tiču “najosjetljivijih” predmeta.

U Udruženju “Prijedor 92.” očekuju da će do kraja godine biti podignute optužnice protiv odgovornih za ratne zločine na spomenutom području.

(FENA)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • le cep de vigne (Syrah)
  • grenades
  • pomegranate
  • Ridah
  • dedans
  • dedans +
  • dedans +++
  • dedans ++
  • dedans du dehors

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.