Suđenje Karadžiću: Omarska je bila jeziva i neljudska

 

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, svjedok Optužbe Mevludin Sejmenović kazao je da su snage pod vodstvom Srpske demokratske stranke (SDS) u ljeto 1992. godine silom preuzele vlast u Prijedoru, a zatim ubijale, nezakonito pritvarale i proganjale nesrpsko stanovništvo.

Sejmenović, nekadašnji republički poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) iz Prijedora, rekao je da je SDS 1991. godine počela stvaranje srpskih autonomnih oblasti u BiH, šireći propagandu o ugroženosti srpskog naroda.

Prema iskazu Sejmenovića, uslijedilo je naoružavanje srpskog stanovništva, a SDS je tvrdila da je “70 posto Prijedora srpsko”, što je “izazvalo veliki strah kod nesrpskog stanovništva”.

Srpska vojska, kako je rekao svjedok, vlast u gradu je preuzela krajem aprila 1992. godine, pod izgovorom da se Srbima u Prijedoru sprema pokolj, nakon čega su Bošnjaci i Hrvati otpušteni iz svih institucija, uključujući i policiju.

“Propaganda je govorila da su zelene beretke htjele da preuzmu vlast, a istovremeno su Srbi tvrdili da su zauzeli grad bez ijednog ispaljenog metka. Kako, kod tolikih hiljada zelenih beretki”, rekao je Sejmenović.

Radovanu Karadžiću, nekadašnjem predsjedniku SDS-a i Republike Srpske (RS), na teret se stavlja sistematski progon Bošnjaka i Hrvata u opštini Prijedor, koji je prema navodima optužnice dosegao razmjere genocida zbog namjere srpskih vlasti da djelimično ili potpuno unište te etničke grupe.

Karadžić je optužen i za genocid u Srebrenici, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te za uzimanje međunarodnih talaca.

Sejmenović je posvjedočio da su srpske snage krajem maja 1992. godine prvo napale i spalile selo Hambarine, a zatim dva dana granatirale Kozarac, u kojem je bila samo slabo naoružana, legalna Teritorijalna odbrana (TO) BiH.

“Zatim je krenula pješadija i palila redom kuće, plamenovi su do neba bili, ljudi su bježali, neki su izgorjeli u kućama, a neki su bili pogođeni. Sljedećeg dana pješadija je tjerala ljude. U selima u kojima mještani nisu krenuli, ubijali su nasumično. To se desilo i u Trnopolju i u drugim selima, svojim očima sam gledao”, izjavio je svjedok.

Prema Sejmenovićevom iskazu, muškarci nesrpske nacionalnosti odvedeni su u logore Omarska i Keraterm, a žene i djeca u Trnopolje ili “u zbegove”. Njihove kuće bile su sistematski opljačkane.

Sejmenović je dodao da se neko vrijeme krio u kući, ali poslije određenog vremena se predao srpskoj vojsci, a zatim je pretučen i ispitan u Prijedoru i prebačen u logor Omarska.

“Omarska je bila jeziva i neljudska, tukli su ljude odmah po dolasku, tjerali logoraše da tuku logoraše, da jedan obrok dnevno jedu trčeći, prebijali su ih neprekidno. Dječaku od 13 godina obje su ruke polomili, ni jesti nije mogao. Neljudska, nemilosrdna mašinerija – to je bila Omarska”, rekao je svjedok.

Suđenje će se nastaviti u petak, 28. oktobra, unakrsnim ispitivanjem svjedoka Sejmenovića.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.