Korićanske stijene: Zatražen pritvor

 

Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda BiH da odredi pritvor Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću, Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću, koji su pušteni na slobodu uz mjere zabrane nakon što im je ukinuta prvostepena presuda.

Tužilaštvo BiH je ocijenilo da bi puštanjem na slobodu ove četvorice bivših pripadnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, moglo doći do “uznemirenosti građana, što može dovesti i do narušavanja javnog reda i mira”.

Sud će razmatrati prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora na ročištu u ponedjeljak, 31. oktobra ove godine.

Sud BiH je prvostepenom presudom u decembru prošle godine, zbog učešća u ubistvu više od 200 civila bošnjačke nacionalnosti, počinjenom 21. avgusta 1992. na lokalitetu Korićanske stijene na Vlašiću, Babića i Škrbića osudio na po 22 godine zatvora, Jankovića na 27, a Stojnića na 15 godina zatvora.

Babić, Škrbić i Stojnić bili su pripadnici Interventnog voda prijedorske policije, a Janković, kako je navedeno u presudi, komandir Stanice milicije u Prijedoru.

Nakon što su iznesene žalbe na prvostepenu presudu, Apelaciono vijeće suda BiH je donijelo odluku da ukine presudu i naloži održavanje obnovljenog suđenja, a optužene pusti na slobodu uz mjere zabrane.

Četvorica optuženih su tokom suđenja puštena da se brane sa slobode, ali im je nakon izricanja prvostepene presude u decembru 2010. bio određen pritvor.

Dušan Janković nije prisustvovao izricanju prvostepene presude, i od tada se nalazi u bjekstvu.

Za njim je raspisana potjernica.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.