Zečević i ostali: Briga za psa

 

Svjedočeći u svoju korist, optuženi Branko Topola kazao je da nije učestvovao u pratnji konvoja koji je 21. augusta 1992. godine krenuo iz Prijedora, a iz kojeg su na Korićanskim stijenama izvedeni civili i pobijeni.

Topola je rekao da je 21. augusta 1992. godine bio dežurni stražar u logoru u Trnopolju, te da je odatle otišao po psa i da je kući došao oko 11 sati ujutru. Kako je kazao Topola, potom je pozvao prijatelja Nedeljka Briševca da ode s njim do veterinara radi kraćenja ušiju psu.

“Otišao sam do Nedeljka kući, odakle smo se zaputili kod veterinara u centar Prijedora. Nedeljko je ostao kod veterinara, a ja sam ponovo otišao u Trnopolje. Tu sam otprilike bio do 14 sati. Čekao sam da se osobe iz Crvenog krsta spreme i da ih prevezem”, rekao je Topola.

Topola je dodao da je tek oko 15 sati ponovo došao kući, odakle je otišao do veterinara da uzme psa, te da zbog toga uopće nije vidio konvoj koji je organizovan tog dana. Za ubistva civila na Korićanskim stijenama, kako je rekao, Topola je čuo dva dana kasnije od ljudi koji su bili zatvoreni u Trnopolju.

Državno tužilaštvo tereti Topolu skupa sa Sašom Zečevićem, Radoslavom Kneževićem, Marinkom Ljepojom i Petrom Čivčićem za učešće u izdvajanju civila iz konvoja što se 21. augusta 1992. godine kretao iz Prijedora prema Travniku, te ubistvu 200 muškaraca na Korićanskim stijenama.

U optužnici stoji da je Topola bio stražar u Trnopolju, dok su ostali optuženi bili pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor.

Nakon što je Topola kazao da je 21. augusta 1992. godine bio dežurni u logoru Trnopolje i da mu smjena traje od sedam sati ujutro do 19 sati poslijepodne, Vesna Jasenković, predsjedavajuća Sudskog vijeća, upitala je optuženog zašto je napustio svoje mjesto.

“Bilo je puno stražara i pitao sam nadređenog mogu li da idem, a on je rekao da mogu i da se ne trebam vraćati”, odgovorio je Topola.

Jasenković je optuženog potom pitala zašto se ponovo vraćao u logor, a on je odgovorio da je išao provjeriti da li je tim konvojem otišao prijatelj svjedokinje O4, koja ga je ranije molila da mu pomogne oko odlaska.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća je upitala Topolu i zašto tokom davanja iskaza u istrazi nije tužiteljici Terzić spominjao psa, na što je optuženi odgovorio: “Muka me spopala, pa se nisam sjetio.”

Nastavak suđenja planiran je za 1. novembar 2011. godine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.