ALLAH JA ALLAH, DAJ DA VIDIM BEJTULLAH

 

Petak je najodabraniji dan u sedmici. Ovaj petak 24. zu-l-ka’ade 1432.h.g. / 21.oktobra ove godine bio je još posebniji za muslimane na području Medžlisa IZ-e Prijedor.

Prijedorčani iz svih džemata došli su u Čaršijsku džamiju da zajedno sa Glavnim imamom i prijedorskim imamima prouče Ikrar-dovu.

Čaršijski imam Omer ef. Redžić poselamio je prisutne i na samom početku pročitao imena ovogodišnjih prijedorskih hadžija te najavio učenje Kur’ana (ašare) i Mevluda kao i obraćanje glavnog imama Merzuka ef. Hadžirušidovića, koji će proučiti na kraju Ikrar-dovu.

Specifičnost ovog događaja jeste u tome što iz Prijedora putuje samo jedna naša džematlinka, Rukija Cepić, dok ostali Prijedorčani putuju na hadž iz raznih strana svijeta.

Naši prijedorski delegati na najvećem kongresu muslimana cijelog svijeta ove godine su:

1.    Rukija Cepić iz džemata Gornja Puharska
2.    Fadila Bosnić iz Donje Puharske a putuje iz Švicarske
3.    Muharem Bosnić, kao pratilac supruzi i snahi, iz džemata Donja Puharska – putuje iz Švicarske
4.    Mevla Bosnić, kao bedel svojoj majci Zlati Seferović, iz džemata Donja Puharska također putuje iz Švicarske
5.    Mirsad Musić iz džemata Čarakovo putuje iz Australije
6.    Besim Musić također iz Čarakova a putuje iz Amerike
7.    Asija Musić iz Čarakova – putuje iz Amerike
8.    Nasić Rasima iz džemata Hambarine putuje iz Engleske

Nezvanično saznajemo da su odlučili odzvati se na Allahov poziv i sljedeći Prijedorčani:

1.    Mina Mrkalj iz džemata Bišćani a putuje iz Engleske
2.    Duratović Mehmed sa svojom suprugom iz džemata Rizvanovići a odlazak je planiran iz Austrije.

Mevlud su učili prijedorski imami. Dok su svi u horu učili ilahiju Allah Allah ja Allah daj da vidim Bejtullah nije se mogla sakriti čežnja za najčasnijem mjestu na zemlji kako hadžija tako i budućih hadžija, inšallah. Ovo je sigurno bio povod da se mnogi odluče i čvrsto zanijete obavit hadž i odazvati se Allahu, dž.š., na Njegov uzvišeni poziv.

Hadž je petina temelja islama

Prigodnim vazom prisutnima se obratio glavni imam prof. Mezuk ef. Hadžirušidović koji je naglasio važnost Ikrar-dove za naše „delegate“, kako ih je nazvao u svom obraćanju, koji putuju na hadž.

„Ako ih mi ne ispratimo na dostojanstven islamski način, kako da se oni nas sjete na časnom mjestu u dovama gdje je dova (salat, namaz) vrijednija sto hiljada puta“ – istakao je glavni imam. 

Zatim je govorio o temeljima islama a hadž je peti dio tog temelja. Zbog toga hadž se ne smije potcjeniti – niti ga precijeniti pa misliti da je temelj vrhunac nečega, ili poslije čega dalje ne treba napredovati.

Program je završen samim činom učenja Ikrar-dove.

Molimo Allaha, dž.š., da našim hadžijama učini hadž mebrur da nas se sjete u svojim dovama i da im Allah, dž.š., olakša putovanje bilo kopnom bilo avionom.

(Husein ef. Velić)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.