PROTEST U SRIJEDU-pred Sudom Bosne i Hercegovine

 

U srijedu, 02.novembra 2011.godine organizujemo protest pred Sudom Bosne i Hercegovine. To je odlučeno na današnjem sastanku kojeg je u ”Kući mira” sazvalo Udruženje Prijedorčanki ”Izvor”.

U organizaciji protesta će učestvovati više prijedorskih udruženja koja okupljaju žrtve a pored porodica žrtava na Korićanskim stijenama pozvani su i svi drugi koji se ne slažu sa praksom Suda Bosne i Hercegovine  da optužene za teška krivična djela ratnih zločina pušta da se brane sa slobode.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u srijedu 26.10.2011.godine poništilo prvostepenu presudu četvorici prijedorskih zlikovaca i do sada nije ponudilo nikakvo obrazloženje za takvu odluku.

Zoran Babić, Milorad Škrbić i Željko Stojnić su se nenadano našli na slobodi i mogli su se vidjeti zadnjih dana na prijedorskim ulicama.

Istom odlukom Vijeće je oslobodilo Milorada Radakovića optužbi i njemu neće biti obnovljen proces iako je Tužilaštvo BiH to tražilo u svojoj žalbi. Dušan Janković se za svoju slobodu pobrinuo još u decembru prošle godine kada se jednostavno nije pojavio na izricanju presude i ismijao bh. pravosuđe.

Udruženje logoraša Kozarac  i ”Izvor” su u petak uputili zahtjeve Tužilaštvu BiH za preispitivanje odluke o pritvoru. Dodatno je ”Izvor” prikupio i potpise porodica žrtava. Na osnovu tih zahtjeva Tužilaštvo BiH je zatražilo od Apelacionog vijeća određivanje pritvora za optužene ali se Vijeće danas (ponedjeljak) ponovo stavilo na stranu optuženih i dozvolilo im da se brane sa slobode.

Iako je Sud BiH institucija koja je potrebna prije svega žrtvama i mi je kao državnu ustanovu pravde poštujemo ipak se ne možemo i ne smijemo složiti sa svim odlukama koje se tamo donose.

Apelaciono vijeće je bilo potpuno slijepo na vapaje porodica žrtava i preživjelih svjedoka koje je vijest o puštanju optuženih šokirala i prestravila. Dodatan šamar žrtvama je i to što do danas Sud BiH nije ponudio nikakvo objašnjenje za poništenje prvostepene presude. Jednom takvom odlukom su već omogućili Dušanu Jankoviću bijeg a sada su takvu priliku pružili i ostalima.

Mi na sve to ne možemo sjediti skrštenih ruku i nadati se da sudije gledaju televiziju i čitaju novine, gdje porodice žrtava kroz suze pokušavaju reći koliko se boje za živote. Veoma je važno da sada stanemo uz porodice žrtava i svjedoke u ovom predmetu jer su neki od njih najavili da će odseliti iz Prijedora.

Ovakve odluke Suda BiH će dugoročno ugroziti svjedočenja u budućim procesima za ratne zločine jer će biti sve manje onih koji će htjeti dobrovoljno da svjedoče.  Stoga ćemo pozvati i druga udruženja koja okupljaju žrtve da nam se pridruže, neka od njih sa adresom u Sarajevu su nam već potvrdila učešće u mirnom protestu.

 

U ovakvim teškim momentima za žrtve nameću se dva problema sa kojima se mi kao organizatori suočavamo.

Prvi je odziv ljudi spremnih da krenu na put. Mali broj učesnika protesta može biti kontraproduktivan i veoma je važno da iz Prijedora krene više od 100 protestanata. Tu se nameće drugi problem, troškovi prijevoza. Za sada su se kao organizatori protesta prijavile sljedeće organizacije: Udruženje logoraša Prijedor 92, Udruženje logoraša Kozarac, Udruženje Srcem do mira, Udruženje Optimisti2004 i Udruženje Prijedorčanki ”Izvor”. Time smo jasno pokazali jedinstvo ali je svejedno ostao problem pokrivanja troškova autobusa. Rješenje bi bilo u uspostavi fonda za takve prilike, ali dok to ne riješimo pozivam vas da donacijama podržite ovakve aktivnosti tako što ćete donacije uplatiti preko nekog od gore navedenih udruženja.

Ovo nije jedini protest koji trebamo organizovati, ukoliko ne bude kontinuiteta neće biti velikih pomaka u rješavanju naših problema. A namjera nam je da ovim protestom ponovo pokrenemo i pitanje nepronalaska posmrtnih ostataka nestalih na Korićanskim stijenama. Šest udruženja će stati iza potpisa porodica žrtava u zajedničkom zahtjevu Tužilaštvu BiH i Institutu za nestale osobe BiH u kojem ćemo zatražiti nove istrage i konkretne aktivnosti u cilju pronalaska tijela.

Na protestu ćemo tražiti da naše predstavnike primi predsjednica Suda BiH i od nje ćemo nastojati dobiti odgovore zašto nakon svega što smo preživjeli moramo i dalje da strahujemo u Prijedoru od onih koji su ubijali nevine ljude.

Protest je već najavljen kod sarajevske policije i Suda BiH. Polazak autobusa je zakazan u 7:00 sati iz Kozarca, ispred spomenika žrtvama.

Molimo da obavijestite sve one koji mogu da nam se pridruže u ovom protestu. Ovo se ne tiče samo porodica žrtava na Korićanskim stijenama, ovo je pitanje našeg sveukupnog odnosa naspram pravde i vlastite prošlosti.

 

(E.Ramulic)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.