Mašinovođe ŽRS odbile načelnika Pavića

Uzalud je danas načelnik Općine Prijedor Marko Pavić očekivao u svom kabinetu 27 mašinovođa iz tog grada koji učestvuju u štrajku, jer se nijedan nije odazvao na razgovor.

Pavić je sastanak zakazao kod sebe u načelničkom kabinetu, ali je od mašinovođa Željeznica RS-a dobio poruku da dođe na razgovore u Doboj, gdje već 15 dana štrajkuju jer im nisu isplaćene razlike u plaći.

 

Mašinovođe su u pismu Paviću istakli da nisu tačne izjave da zbog njih 27 ne funkcioniše željeznički saobraćaj te da “nisu znali da su toliko važan segment za općinu Prijedor, pošto se za njih niko do sada nije interesovao”.

“Vaše izjave da je nas 27 krivo što ne funkcioniše željeznički saobraćaj nisu tačne, jer na Željeznicama Republike Srpske ima oko 240 mašinovođa koji mjesečno naprave više od 200 efektivnih sati vožnje po izvršiocu, a znamo da je mjesečna norma radnih sati oko 160”, stoji u pismu mašinovođa Radne jedinice vuče vozova Prijedor upućenom Paviću.

Prijedorskom načelniku ističu i da je svima poznato da vozovi mogu saobraćati bez svih, osim bez mašinovođa, ali da to do sada nisu htjeli da priznaju.

“Vi u javnosti nas pozivate da spašavamo Prijedor, a ne pitate se da li i drugi gradovi u RS-u treba da žive”, ukazuju mašinovođe i naglašavaju da nije tačno da saobraćaj funkcioniše na svim drugim željezničkim krakovima, osim prema Banjoj Luci i Prijedoru.

Marko Pavić je odgovorio mašinovođama da je njihov poziv da on dođe u Doboj na razgovore “neozbiljan i neodgovoran”.

Proteklih dana iznosio je tvrdnje kako iza štrajka u ŽRS-u stoje “lobiji”, ali nijednom nije tačno precizirao na koga misli.

I danas je Pavić kazao da i nije očekivao da će bilo ko od pozvanih mašinovođa doći na razgovor, “jer druga strana strogo kontroliše šta ko radi”.

Tuđom teritorijom naveo je Doboj.

“Sada je očigledno da je ovdje posrijedi politika i da nije interes da se radi i da što prije riješimo ovaj problem. Vrata Općine Prijedor su za njih, kao i za sve građane uvijek otvorena, a na tuđoj teritoriji nikada ni s kim neću razgovarati, jer smatram da je poziv da sa svojim sugrađanima idem da razgovaram u Doboj u najmanju ruku neozbiljan i neodgovoran”, ustvrdio je Pavić u izjavi novinarima u Prijedoru.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.