KRAJINA NE ZABORAVLJA SVOJE JUNAKE

Kad je prosle godine Udruzenje veterana 17. Krajiske viteske brigade sa sjedistem u Kljucu odlucilo stampati monografiju o ovoj hrabroj jedinici, nije ni slutilo da ce njeno izdavanje probuditi toliki interes. Prvo izdanje od 1500 primjeraka je vrlo brzo razgrabljeno, a drugo izdanje u tirazu od 800 primjeraka vec polako „priziva“ i trece stampanje.

U njemackim gradovima Stutgartu i Hanau proteklog vikenda ugoscen je legendarni general i prvi komandant ove brigade Fikret Cuskic. Tesko je naci rijeci za toplinu  kojom su Bosanci, a posebno Krajisnici docekali svoga komandanta. Ni gotovo 16 godina od zavrsetka rata nisu bacili prasinu na hrabra djela gazija ove brigade.

Pricao je general Cuskic o teskom i krvavom putu ove brigade ( vise od 360 mrtvih i nestalih boraca), o tuznim porazima, ali i sjajnim pobjedama poput onih na Vlasicu I Kupresu, koje su usle u anale savremene vojnicke doktrine. Oslobadjanje Krajine nosilo je svjetlo i nadu povratka na razorena ognjista. Nazalost, prljava politika nije dozvolila da hrabri Krajisnik oslobodi svaku stopu napacene zemlje. No, kako ponosno istice general Cuskic, nedvojbeno je odbranjena BiH i vise nikakva sila nece moci krojiti granice, a o unutrasnjem ustrojstvu cemo se dogovoriti ljudski, istice ljudina Cuskic.

Veliki broj nasih gradjana koji zive u ovim njemackim gradovima kupio je monografiju koja faktografski svjedoci o hiljadama kilometara predjenoga ratnoga puta, o bitkama i bojevima, ali i o svim onim humanistickim notama koje su krasile jednu ovakvu brigadu, koja je po svom nacinu nastanka jedinstvena u BiH. Naime, ova brigada je nastala u ljeto 1992 iskljucivo od krajiskih dobrovoljaca koji su radili u zemljama Zapadne Evrope. I dok je na hiljade izbjeglica i vojno-sposobnih muskaraca bjezalo glavom bez obzira, ovi momci i djevojke su se DOBROVOLJNO vracali u dzehenem.

General Cuskic je istakao ulogu velikog broja zena, te savrsenu krajisku logistiku izvana, koja je nesebicno pruzala pomoc i podrsku na ratnome putu. Legendarni general je ponosan i na 27 Hrvata, koji su uprskos nametnutom ratu protiv HVO, do kraja rata dijelili tesku sudbinu sa svojim suborcima.

Domacin i organizator sjajne veceri u Hanau bio je KSV „Hanau 1994“ iz istoimenoga grada pored Frankfurta, ciji clanovi su za generala i njegove borce priredili bogat kulturno-umjetnicki program. Nakon dirljive promocije prisutni su mogli uzivati u muzici velike BiH zvijezde Elvire Rahic, koja se u potpunosti odrekla svog honorara, cime je za udruzenje 17. Krajiske brigade skupljena pristojna suma novca koju ce im uruciti general Cuskic. Posebno dirljiv trenutak bilo je pojavljivanje zene-borca Mirsade-Dade Krantic, koja nakon rata zivi u Njemackoj, a koja je provela rat u ovoj brigadi. Domacin im se oduzio plaketama i zahvalnicama, koje je urucio sekretar kluba Edin Halilovic. Moderator ove veceri je bio uvijek sarmantni Ismet Sahuric.

Domacin promociji u Stutgartu bila je IZ iz ovog grada. Iako okupljeni u znatno manjem broju nasi zemljaci su sa svojim generalom ostali do ponoci sa brojnim pitanjima i zapazanjima.

General Fikret Cuskic je uporan. U nakani da herojstva i muke svojih suboraca spasi od zaborava, on putuje neumorno i promovira monografiju zajedno sa koautorom istoricarem Amirom Klikom. Putevi su ih vodili preko BiH, Hrvatske, Njemacke, Svedske, Norveske pa sve do Finske. Uskoro slijedi promocija u Svicarskoj, Francuskoj te zemljama Beneluxa. Interes su pokazali i nasi zemljaci u SAD, tako da bi junacka storija o borcima 17. Krajiske viteske brdske brigade uskoro mogla i preko velike bare.

U svakodnevnoj borbi za prezivljavanje, te prljavoj politickoj kampanji, svi smo pomalo zaboravili junacke podvige nasih boraca. Dok je ovakvih ljudi poput generala Cuskica u prilici smo da shvatimo i upamtimo da bez junacke zrtve ne bi bilo danas ni Dzeke, ni Misketa, ni Begovica, niti one sjajne atmosfere iz Pariza, kao ni velike pobjede protiv Portugala u novembru, a koju je general Cuskic u Hanau, uz gromoglasan aplauz i najavio. Hvala nasim junacima!

NEDIM KADIRIC

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.