Karadžić: Lista za “hlađenje”

 

 Iskaz o zlostavljanju i ubijanju Bošnjaka u logoru Omarska u ljeto 1992. godine, nakon što su srpske snage preuzele kontrolu nad Prijedorom, na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu dao je svjedok Kerim Mešanović.

Karadžić, tadašnji predsjednik Republike Srpske (RS), optužen je, između ostalog, za nezakonito pritvaranje, mučenje i ubistva u Omarskoj, u okviru progona Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora koji je, prema optužnici, dostigao razmjere genocida.

Mešanović, bivši službenik lokalnog sekretarijata za narodnu odbranu, izjavio je da su ga srpske vlasti otpustile i uhapsile krajem juna 1992. godine i prebacile u Omarsku.

Svjedok je opisao da su u logoru stražari teško prebijali, maltretirali i ubijali muslimanske zarobljenike, kojih je bilo do 3.000, kao i da nije bilo dovoljno hrane i vode.

Bogatiji Bošnjaci i intelektualci su, prema Mešanovićevom iskazu, svrstavani na “listu za hlađenje”, odnosno likvidaciju, i prebacivani u “bijelu kuću” u logoru, poslije čega ih niko više ne bi vidio. Tijela mnogih svjedokovih prijatelja naknadno su, kako je rekao, pronađena u masovnim grobnicama.

Mešanović je izjavio da je i on nakratko bio u “bijeloj kući”, ali da ga je zatim komadir Omarske Željko Mejakić prebacio u drugi objekat.

“Od Mejakićevog vozača zvanog “Brk” čuo sam da sam i ja bio na “spisku za hlađenje”, odnosno likvidaciju, ali da sam skinut 2. jula”, rekao je svjedok.

Poslije kratkog boravka u logoru Keraterm, Mešanović je bio oslobođen, a zatim je s lažnim ispravama preko Srbije pobjegao u treću zemlju, nakon što su mu srpske vlasti oduzele imovinu.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Karadžić je sugerisao da je Mešanovićev boravak u Omarskoj bio dio legitimne istrage, ali je svjedok to negirao. On je, na pitanje optuženog, potvrdio da u logoru “nije vidio otvorena ubistva”, osim jednog, ali da su zatočeni bili odvođeni i ne bi se vraćali.

Pokušaj optuženog da zlostavljanje u Omarskoj prikaže kao samovolju pojedinih stražara, Mešanović je odbacio, rekavši da su stražari “izvodili ljude po spisku, po nečijem nalogu”.

“Linija zapovijedanja išla je preko komandira straže do Mejakića i šefa prijedorske policije Sime Drljače”, precizirao je svedok.

 

Mejakića je Sud BiH osudio na 21 godinu zatvora zbog zločina u Omarskoj, a Drljaču je ubio SFOR pri pokušaju hapšenja.

U nastavku suđenja Karadžiću, o nezakonitom pritvaranju, prebijanju i ubistvima nesrpskih civila u Kazneno-popravnom domu (KPD) u Foči svjedočio je zaštićeni svedok KDZ-017, kojeg su srpske vlasti uhapsile u maju 1992., nakon što je kao izbjeglica bio vraćen iz Crne Gore.

Svjedok je izjavio da su zatočenici vođeni u upravnu zgradu na ispitivanje, gdje su bili prebijani. “U junu 1992. četiri grupe po devet Bošnjaka odvedene su na ispitivanje i premlaćene, a zatim su se čuli pucnjevi i niko ih više nije vidio”, posvjedočio je KDZ-017.

Sličnu sudbinu doživjeli su i oni koji su bili odvedeni na razmjenu. Više bolesnih zatvorenika, kako je kazao svjedok, umrlo je uslijed neljudskih uslova i nedostatka lijekova.

 

Unakrsno ispitujući svjedoka, Karadžić je tvrdio da on nije vidio nijedno ubistvo i da su zatvorenici možda bili oslobođeni, ali je KDZ-017 odbacio tu mogućnost.

“Poslije silnog premlaćivanja, u prostoriji blizu moje, čuli bi se pucnjevi – jedini zaključak je da su ti ljudi bili ubijeni. Njihova tijela potom bi kamionetom prebacivali do obale Drine”, kazao je svjedok, koji je u KPD-u u Foči bio zatočen do oktobra 1994. godine.

Karadžić je, prema optužnici Tužilaštva u Haagu, optužen i za genocid u Srebrenici, terorisanje civila u Sarajevu i uzimanje međunarodih talaca.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. oktobar ove godine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.