Zečević i ostali: Zločin koji se ne može opisati

 

 Svjedočeći u svoju korist, optuženi Petar Čivčić je rekao da nije učestvovao u ubistvima oko 200 civila na Korićanskim stijenama u augustu 1992. godine.

Optuženi Čivčić, nekadašnji pripadnik Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, tvrdi da je na dan zločina na Korićanskim stijenama bio u rodnom gradu Kupresu radi pribavljanja dokumenata za posao u policiji.

“U Kupres sam stigao oko podne. Stric Mitar je rekao da je završio papire, po koje smo otišli njegovoj kući. Potom smo otišli u kafanu na piće. S nama je sjedio i Luka Petković, kojeg smo usput sreli. Ostao sam do pet ili šest sati popodne i vratio se u Prijedor. Sutradan sam u stanici čuo da su naši budalaši pobili nedužne ljude”, rekao je Čivčić.

Uz Čivčića, za ubistvo oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama – koji su prethodno izvedeni iz konvoja što se 21. augusta 1992. kretao iz Prijedora prema Travniku – optuženi su Saša Zečević, Radoslav Knežević, Marinko Ljepoja i Branko Topola.

Prema optužnici Državnog tužilaštva, Čivčić je bio komandir Prvog odjeljenja voda, dok su Zečević, Knežević i Ljepoja bili pripadnici tog voda. Topola je, navodi se u optužnici, bio pripadnik Teritorijalne odbrane (TO).

Iako je, kako je rekao, prihvatio da bude vođa tog konvoja 21. augusta 1992. godine, Čivčić je objasnio zašto do toga nije došlo.

Prema Čivčiću, tadašnji komandir Stanice milicije “Prijedor 1” Milutin Čadžo je rekao optuženom da bude vođa konvoja i odredi ljude koji će u tome učestvovati, jer su pripadnici Interventnog voda koji su osiguravali raniji konvoj opljačkali civile.

“Preuzeo sam nalog i krenuo u prostorije Interventnog voda Prvog odjeljenja. Nismo ni ušli unutra, uzeo sam spisak da pročitam ko ide u pratnju. Pročitao sam i nastao je haos. Grupa pripadnika se pobunila zašto oni ne idu. Dolaze Miroslav Paraš i Dado Mrđa. Paraš je rekao: ‘Dosta je, ja odlučujem.’ Rekao je da ja ne idem”, kazao je optuženi Čivčić.

Miroslav Paraš, koji je poginuo u ratu, bio je komandir Interventnog voda, dok je Mrđu, pripadnika tog voda, Haški tribunal 2004. osudio na 17 godina zatvora zbog ubistava na Korićanskim stijenama.

Potom je optuženi, kako je kazao, otišao kod Čadže i zatražio službeni automobil da ode u Kupres, što mu je i dopustio. Čivčić je rekao da je tek sutradan saznao šta se desilo na Korićanskim stijenama.

Svi pripadnici Interventnog voda su otišli na Korićanske stijene radi asanacije terena, kazao je Čivčić, ali nije precizirao dan kada se to desilo.

“Pobijeni ljudi bili su na hrpi. Nema pisca niti riječi kojima bi se to moglo opisati”, kroz suze je rekao Čivčić.

Sa svjedočenjem će optuženi Čivčić nastaviti 6. oktobra 2011. godine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.