Nastavak suđenja za zločin na Korićanskim stijenama

Trojica svjedoka odbrane Petra Čivčića, optuženog za zločine na Korićanskim stijenama, koji su počinjeni 21. augusta 1992. godine, tvrde da je u drugoj polovici tog mjeseca optuženi bio u svom rodnom mjestu u Kupresu.

Mitar Čivčić, stric optuženog, kazao je da je Petar Čivčić, bivši pripadnik Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, u Kupres došao radi dokumentacije potrebne za posao u policiji.

 

“Došao je ‘bijesnim’ autom negdje u drugoj polovini augusta 1992. godine. Otišli smo u stan po papire, a potom u kafanu, gdje smo bili nekoliko sati. Pred mrak je napustio Kupres i otišao za Prijedor”, prisjetio se svjedok Mitar Čivčić.

Uz Čivčića, za ubistvo 200 muškaraca na Korićanskim stijenama, koji su prethodno izvedeni iz konvoja što se 21. augusta 1992. kretao iz Prijedora prema Travniku, optuženi su Saša Zečević, Radoslav Knežević, Marinko Ljepoja i Branko Topola.

Prema optužnici Državnog tužilaštva, Čivčić je bio komandir Prvog odjeljenja voda, dok su Zečević, Knežević i Ljepoja bili pripadnici tog voda. Topola je, navodi se u optužnici, bio pripadnik Teritorijalne odbrane (TO).

Nastavak suđenja zakazan je za 29. septembar 2011. godine, prenosi BIRN – Justice Report.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.