Nusret Sivac svjedočio o zločinima u Prijedoru

 

Na nastavku suđenja Radovanu Karadžiću u Haagu iskaz je dao svjedok Optužbe Nusret Sivac, govoreći o zločinima nad Bošnjacima u Prijedoru u proljeće i ljeto 1992. godine.

Sivac, koji je prije rata bio kamerman i novinar, opisao je i svoje zatočeništvo u logoru Omarska u kojem su, kako je rekao, srpska vojska i policija ubile i mučile stotine Bošnjaka.

Tadašnji lider Srpske demokratske stranke (SDS) i predsjednik Republike Srpske (RS), Radovan Karadžić optužen je za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva iz Prijedora.

U samom gradu i okolnim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, prema optužnici, progon je dostigao razmjere genocida.

Sivac je izjavio da je uhapšen i prebačen u Omarsku krajem juna 1992., nakon što su srpske snage silom preuzele vlast u Prijedoru u aprilu, a “etničko čišćenje sprovele u maju”.

“Hiljade muslimana bilo je u Omarskoj zatvoreno pod brutalno neljudskim uvjetima. Prebijani su, ubijani, mučeni i nije im davano dovoljno hrane, a žene su zlostavljane”, kazao je Sivac.

Svjedok je naglasio da se u Omarskoj odvijala “sistematska egzekucija uglednih muslimana iz Prijedora”, poput ljekara-interniste Osmana Mahmuljina.

“Doktora Mahmuljina, poštenog čovjeka, prethodno je list „Kozarski vjesnik“, koji je bio propagandno sredstvo SDS, zajedno sa Radio-Prijedorom, nazvao ‘doktorom monstrumom’. Koga su ti mediji pomenuli, bio je stavljen na listu za odstrijel i svi su ubijeni”, kazao je Sivac.

Logor Omarska, po svjedokovim riječima, posjetili su 17. jula 1992. zvaničnici SDS-a iz Banje Luke i Prijedora, a zarobljeni su bili primorani da pred njima “pjevaju srpske pjesme”.

„U logoru su bili Radoslav Brđanin, Radoslav Vukić, Predrag Radić, Stojan Župljanin, Milomir Stakić, Milan Kovačević, Simo Drljača i drugi“, precizirao je Sivac.

Brđanina je Tribunal osudio na 32, a Stakića na 40 godina zatvora zbog zločina u Prijedoru.

Suđenje Župljaninu je u toku, a Kovačević je umro u pritvoru prije početka suđenja. Drljaču su ubile snage NATO-a prilikom hapšenja po nalogu Haškog tribunala.

Pet dana poslje te posjete, 22. jula 1992., svjedok kaže da su u Omarsku dovedeni, u 12 autobusa, Bošnjaci iz više sela sa područja Novog Brda, kojeg su srpske snage prethodnog dana etnički očistile.

Po prijemu u logor, mnogi su ubijeni i zlostavljani uz zid koji su, po svjedokovim riječima, zatočeni nazivali ‘”zidom plača”. Drugi Bošnjaci bili su zatim primorani da uklone tragove nedjela.

Pošto je oslobođen u augustu, Sivac je u decembru 1992. dobio dozvolu da ode iz Prijedora, ali je prije toga, kako je rekao, morao da prepiše imovinu na srpske vlasti.

U unakrsnom ispitivanju, Karadžić je tvrdio da su muslimani u aprilu 1992. spremali napad na Prijedor, ali je svjedok to negirao, podsjećajući da je grad bio okružen jakim snagama Jugoslovenske narodne armije (JNA).

Optuženi je insistirao i da je podjelu Prijedora i BiH dogovorio sa vrhom Stranke demokratske akcije (SDA).

Sivac je uzvratio da je SDS time “kupovala vrijeme”, a da je kasnije “učinila sve da nestane BiH” i da teritorije koje je zauzela pripoji Velikoj Srbiji.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u petak, 30. septembra iskazom drugog svjedoka, a unakrsno ispitivanje Sivca optuženi će naknadno završiti, prenosi BIRN Justice Report.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.