Konsultativni sastanak o procesu memorijalizacije

 

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) je organizovala seriju konsultativnih sastanaka u Bosni i Hercegovini kao i u regionu na temu procesa memorijalizacije.

Ovi sastanci su nastavak dijaloga ovogodišnje konferencije „Nestali, sjećanja i mjesta buđenja savjesti“ koju je ICMP organizovao u saradnji sa Međunarodnom koalicijom mjesta buđenja savjesti u Sarajevu u hotelu Hollywood od 08-10. maja.

Konferencija je imala za cilj da uključi sve relevantne aktere iz cijeog regiona, uključujući udruženja porodica nestalih i drugih kategorija žrtava, organizacija civilnog društva koje se bave temama suočavanja sa prošlošću, kako bi zajednički razmjenili ideje i dali prijedloge o stvaranju jednog sveobuhvatnog pristupa memorijalima, pitanjima nestalih osoba kao i sjećanju na žrtve i žločine koji su se desili u zemljama Zapadnog Balkana.

Konkretno, svrha konferencije je da se razgovara i utvrdi koji su ciljevi procesa memorijalizacije po pitanju nestalih osoba, kao i principi koji bi vodili ovakav proces.

Kao nastavak ove konferencije ICMP je kroz serije sastanaka prezentirao zaključke sa konferencije te u malim grupama nastojao potaknuti učesnike na diskusiju kako bi zajednički dali nova rješenja i prijedloge za moguću buduću strategiju kada govorimo o memorialima i nestalim.

Budući da su Optimisti2004 već neko vrijeme dio ovih procesa, pozvani smo da prisustvujemo konsultacijama koje će se desiti u hotelu Grand u Sarajevu, 20. septembra, 2011. godine sa početkom u 10h.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.