Zečević i ostali: Problemi interventnih vodova

 

Drugog dana iznošenja nalaza i mišljenja na suđenju za zločine na Korićanskim stijenama, vještak policijske struke je izjavio da se lokalna vlast 1992. godine umiješala u policijske poslove i osnovala Interventni vod pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor.

Odgovarajući na pitanja Slavice Terzić, tužiteljice Tužilaštva BiH, Mladen Bajagić je rekao da je Intervetni vod na takav način formiran nelegalno jer tadašnji Zakon o unutrašnjim poslovima Republike Srpske (RS) “nije poznavao interventne vodove”.

“Odluku o formiranju Interventnog voda donijelo je Ratno predsjedništvo Skupštine opštine Prijedor. (…) Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a imalo je muke sa lokalnim organima vlasti. Ukazivalo se na problem interventnih vodova”, rekao je vještak Bajagić, koji je iznio mišljenje u korist optuženog Petra Čivčića.

Uz Čivčića, nekadašnjeg pripadanika Interventnog voda SJB-a Prijedor, za ubistvo 200 muškaraca na Korićanskim stijenama – koji su prethodno izvedeni iz konvoja što se 21. augusta 1992. godine kretao iz Prijedora prema Travniku – optuženi su Saša Zečević, Radoslav Knežević, Marinko Ljepoja i Branko Topola.

Prema optužnici Državnog tužilaštva, Čivčić je bio komandir Prvog odjeljenja voda, dok su Zečević, Knežević i Ljepoja bili pripadnici tog voda. Topola je, navodi se u optužnici, bio pripadnik Teritorijalne odbrane (TO).

Vještak Bajagić, odgovarajući na pitanja Sudskog vijeća, rekao je da optuženi Čivčić nije bio komandir voda iako je to navedeno u službenim podacima SJB-a Prijedor.

“Čivčić je bio komandir odjeljenja u Interventnom vodu koje je brojalo 20 pripadnika, koji su mu bili potčinjeni. Što se tiče ove vrste odjeljenja, on nema nikakve nadležnosti. U okviru SJB-a Prijedor nigdje nije propisano koje su njegove nadležnosti”, pojasnio je Bajagić.

Zadatke Interventnom vodu, kako je objasnio vještak, davao je načelnik SJB-a Prijedor, a to je bio Simo Drljača, koji je 1997. poginuo prilikom pokušaja hapšenja. Na pitanje kako su se naredbe prenosile pripadnicima Interventnog voda, Bajagić je odgovorio da bi, prema njegovom mišljenju, taj zadatak trebao obaviti komandir voda.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. septembar, kada će biti saslušana tri nova svjedoka Odbrane optuženog Čivčića.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.