Ekshumacije u Prijedoru, Banjoj Luci i Srebrenici

 

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da su na području Prijedora, na lokalitetu Baštine u Trnopolju, ekshumirani posmrtni ostaci jedne žrtve i na lokalitetu Kozaruša u Mujkanovićima također su ekshumirani posmrtni ostaci jedne žrtve.

Po njenim riječima, danas će u Banjoj Luci biti izvršena ekshumacija na gradskom groblju, gdje će biti ekshumirani posmrtni ostaci jedne žrtve čiji identitet se pretpostavlja, ali će biti uzeti koštani uzorci da bi se DNK analizom potvrdio njen identitet.

„U svim ovim slučajevima pretpostavlja se da je riječ o civilnim žrtvama bošnjačke nacionalnosti stradalim na području Prijedora i Banja Luke ‘92. godine“, kazala je Čengić.

Posmrtni ostaci su prevezeni u Centar za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu gdje će biti izvršena sudskomedicinska obrada.

U toku naredne sedmice će biti nastavljene ekshumacije na području Prijedora i Bosanskog Novog.

Čengić je kazala da su na lokalitetu Poznanovići, na području Srebrenice, pronađeni nekompletni posmrtni ostaci jedne žrtve za koju se pretpostavlja da je riječ o civilu srpske nacionalnosti.

Danas se nastavilo pretraživanje terena i ekshumacija na ovom području.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.