Momčilu Perišiću 27 godina zatvora!

Bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića danas je Tribunal u Hagu osudio na 27 godina zatvora. Zločincu je izrečena presuda po optužbama za pomaganje i podržavanje zločina u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu od 1993. do 1995. godine.

Tužilaštvo je zatražilo doživotnu kaznu zatvora za Perišića zbog pomaganja i podržavanja zločina koje su činili pripadnici Vojske Jugoslavije, a koji su preko kadrovskih centara upućeni na službu u Vojsku Republike Srpske i Vojsku Republike Srpske Krajine.

 

Istovremeno, dokazi, prema odluci sudskog vijeća, ne pokazuju van svake razumne sumnje da je Perišić mogao razumno da predvidi da će Vojska Republike Srpske izvesti sgenocid u Srebrenici.

Perišićeva odbrana zatražila je krajem marta, u završnim riječima, da Perišić bude oslobođen krivice po svim tačkama optužnice, koja ga tereti za pomaganje i podržavanje zločina u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu u periodu od 1993. do 1995. godine.

Vijeće je, takođe, utvrdilo, da Perišić nije imao efektivnu kontrolu ni nad zločincem Ratkom Mladićem niti nekim drugim oficirom 30. kadrovskog centra VRS, a da je imao efektivnu kontrolu nad oficirma Vojske Republike Srpske krajine koja je raketirala Zagreb u maju 1995.godine.

Perišić se teretio da je kadrovskom, logističkom i materijalnom podrškom VRS i VSK značajno doprinio zločinima koje su zapovjednici i pripadnici tih vojski počinili u Sarajevu i Zagrebu, te genocida u Srebrenici.

Optužnica protiv Perišića objelodanjena je 7. marta 2005. godine, kada se on dobrovoljno predao i istog dana otišao u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala, a dva dana kasnije, 9. marta, izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje Perišiću počelo je 2. oktobra 2008. godine.

Odbrana je, nakon izricanja presude, najavila žalbu.

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.