Dan nestalih u Brčkom

Dan nestalih u Brčkom

 

Učesnici centralne manifestacije obilježavanja Međunarodnog dan nestalih u Bosni i Hercegovini zajedno su konstatovali da “sve institucije i pojedinci” trebaju dati maksimalni doprinos kako bi se pronašlo i dostojno sahranilo još oko 10.000 nestalih.

Centralna manifestacija obilježavanja Međunarodnog dan nestalih održana je u Brčkom, a organizatori su bili Savjetodavni odbor Instituta za nestale osobe (INO) u saradnji sa udruženjima nestalih iz BiH i regije, uz podršku Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP), Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa i Vlade Distrikta Brčko.

Zvonimir Kubinek, član savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH, kazao je da je značaj obilježavanja dana nestalih u tome da se iskaže “nezadovoljstvo prema vlasti i institucijama koje ne rade svoj posao po pitanju pronalaženja nestalih”.

Iz INO-a su podsjetili kako je od preko 30 hiljada nestalih osoba u proteklom ratu u BiH do sada ekshumirano oko 22 hiljade, dok se još uvijek traga za oko deset hiljada žrtava.

“Drago nam je što su se na današnjem skupu u Brčkom okupili predstavnici Udruženja porodica nestalih, kako iz BiH tako i iz zemalja regiona, i zato sa velikim zadovoljstvom podržavamo ovaj događaj”, kazao je Matthew Holliday, predstavnik ICMP-a.

Milan Mandić, predsjednik Saveza nestalih Republike Srpske (RS), kazao je da sve porodice nestalih trebaju zajedničkim radom i saradnjom pomoći da se svi nestali u BiH što prije pronađu. Dodao je da se još uvijek traga za 1.750 nestalih lica srpske nacionalnosti u BIH.

Sličnu poruku prenio je i Ahmet Grahić, predsjednik Saveza bošnjačkih udruženja nestalih u BiH, koji je kazao da je potrebno “organizaciju ovakvih manifestacijaj u budućnosti prenijeti na INO BiH”.

“Nećemo prestati sa radom dok se ne bude znala sudbina svih nestalih. Iako znamo da se svi oni nikad neće pronaći, barem se mora znati gdje su i na koji način stradali”, rekao Grahić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.