Prva pobjeda na EP

Košarkaški reprezentativci Bosne i Hercegovine upisali su prvu pobjedu na Evropskom prvenstvu u Litvaniji savladavši selekciju Crne Gore sa 94:86.

Prvu četvrtinu dobili smo sa plus šest, 25:19, a u nastavku smo propustili napraviti značajniju razliku, budući da smo imali i 13 koševa prednosti, te smo na poluvrijeme otišli uz rezultat 48:41.

To je bio još i dobar rezultat s obzirom da su Crnogorci imali 10 ofanzivnih skokova, a mi nijedan. U prvom dijelu najviše se u našem timu istakao Nihad čedović s ubačenih 14 poena, uz stopostotan učinak iz igre.

A, onda je na red došla “naša” treća četvrtina, u kojoj smo za tri i po minute “napravili” minus 13, te su Crnogorci naših plus sedam pretvorili u svojih plus šest. Ipak, srećom, brzo smo vratili, makar minimalno, vodstvo tricama Ikonića i Vasiljevića te zakucavanjem Teletovića (56:54). Po nas često kobni treći period završili smo s deficitom od jednog poena (67:68). Na pauzi između treće i četvrte četvrtine BH Fanaticosi su podigli transparent na kojem je pisalo: “1.641 kilometar smo prešli za vas, sad igrajte za nas”.

To je inspirisalo Mirzu Teletoviću koji se razigrao u posljednjoj dionici te na nešto više od pet minuta do kraja utakmice izašao na 20 postignutih poena. U tim trenucima Bajramović je pogodio za vodstvo 80:75. Do kraja ne samo da smo uspjeli sačuvati prednost, već smo je i povećali, te susret završili pobjedom, 94:86. U našem timu najefikasniji su bili Teletović s 23 i čedović s 19 poena.

Nakon jučerašnje solidne igre i poraza od devet razlike protiv favorizovane Grčke, ova će pobjeda našim igračima sasvim sigurno uliti novo samopouzdanje u borbi za ulazak u drugi krug takmičenja na EP. Preostali protivnici u grupi su nam Finci, Hrvati i Makedonci.

Ovo je prva pobjeda naše košarkaške reprezentacije na evropskim prvenstvima nakon 16 uzastopnih poraza.

Nakon pobjede košarkaša Bosne i Hercegovine nad reprezentacijom Crne Gore na predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović uputio je rukovodstvu i igračima bh. tima najiskrenije čestitke.

“Naši igrači su na najljepši način pokazali da dobro komponirani timovi izvanrednim zalaganjem mogu ostvarivati vrhunske rezultate i pobjede kakve su našoj domovini prijeko potrebne i na sportskom i na svakom drugom polju”,navodi se u čestitki Bećirovića, koju prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Košarkaško EP u Litvaniji:

BiH – Crna Gora 94:86 (25:19, 23:22, 19:27, 27:18)

(Sa-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.