Bosna i Hercegovina slavila u Minsku 2:0

 

Bjelorusija – BiH 0:2. Pala je neugodna Bjelorusija koju su “Zmajevi” u Minsku potpuno nadigrali u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje se naredne godine igra u Ukrajini i Poljskoj.

Ovaj trijumf vodi ka kontinentalnoj nogometnoj smotri i vraća veliki osmjeh na lice bh. navijača.

Suparnici su krenuli agresivno, pa su već u drugoj minuti imali slobodanl udarac, ali bez uspjeha. Naši su uzvratili u šestoj minuti.

Nakon sjajnog kontranapada neprecizan je bio Edin Džeko. Treba istaći da je u glavnom bjeloruskom gradu padala kiša, te je teren bio težak za igru.

Mreža Zhevnova tresla se dva puta u prvih 45 minuta

Nepažnju u odbrani bh. reprezentacije domaći nisu kaznili u 15. minuti. Dvije minute poslije Lulić je odlično probio po desnoj strani, ali je napravio potez viška.

Igrala se 21. minuta, sa lijeve strane sjajno je u šesnaesterac ubacio Salihović, Džeko se pokušao osloboditi Zhavnerchika koji igra rukom. Sudija je pokazao na jedanaest metara. Precizan je bio Sejad Salihović za 0-1.

Samo dvije minute kasnije korner s lijeve strane izveo je Pjanić, a na odbijenu loptu na vrhu šesnaesterca natrčao je Medunjanin i efektno pogodio za 0-2.

Nakon toga domaći su krenuli ofanzivno, ali bez uspjeha. Naši su prijetili kontrama, a pred kraj prvog dijela Džeko nije na najbolji način zahvatio loptu.

Na odmor se otišlo pri vodstvu “Zmajeva” 0-2. Izabranici safeta Sušića su nametnuli kombinatoriku u prvih 45 minuta što je donijelo rezultat. Mreža Zhevnova tresla se češće od očekivanog. Domaći navijači bili su u šoku.

Prizemljili igru i posjedom lopte širili protivničke linije

U nastavku su Bjelorusi krenuli snažno. Međutim, to nije donijelo ništa konkretno. U nekoliko navrata Elvir Rahimić i Saša Papac sjajno su zaustavili domaće nogometaše.

“Zmajevi” su izveli sjajnu kontru u 62. minuti. Lulić je probio kroz sredinu, asistirao za Medunjanina koji je u šesnaestercu pokušao pronaći napadača Manchester Cityja, ali nije uspio.

U 78. minuti domaći su ozbiljno zaprijetili nakon greške Pandže. Sedam minuta kasnije odličnu priliku nije iskoristio Pjanić, Naime, njegov šut odbranio je Zhevnov.

Do kraja utakmice scenarij se nije mijenjao. BiH je dominirala tehnički. Bjelorusi su teško pronalazili način da ugroze naš gol. Naši su prizemljili igru i posjedom lopte širili protivničke linije.

Ovom pobjedom probili smo se na drugo mjesto u grupi.

Sušić bio uvjeren u pobjedu

Nakon utakmice selektor reprezentacije BiH Safet Sušić je kazao da je bio ubijeđen u uspjeh.

“Zadovoljan sam, najbolji su se odazvali. Bio sam ubijeđen u uspjeh. Nadao sam se ovome. Važno je da niko nije povrijeđen. Još uvijek je i Bjelorusija u igri. Ako nas pobijede u Zenici, vraćaju se na istu poziciju. No, sada je sve do nas. Ukoliko dobijemo u utorak razmišljat ćemo o prvom mjestu.”

Strijelac drugog pogotka Haris Medunjanin je istakao da je atmosfera u svlačionici, nakon utakmice, izvanredna.

“Pokazali smo da smo jedna velika ekipa. Pobijedili smo ih na njihovom terenu. Atmosfera u svlačionici je izvanredna, ali svi već razmišlja o utakmici u utorak. Uz pomoć navijača ponovo idemo na tri boda”, kazao je Medunjanin za BHT.

(Sa-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.