Danas počinje EP u Litvaniji, BiH na startu protiv Grka

Kontinentalna košarkaška smotra u Litvaniji počinje danas i trajat će do 18. septembra.

Prvi put će biti prisutne 24 reprezentacije (prvobitno planirano 16) među kojima je i Bosna i Hercegovina. Učestvujemo po sedmi put i takmičimo se u grupi “C“. Svakako treba istaći da naš državni tim nije izbori direktan plasman.

U uvodu treba apostrofirati da je nekoliko konkurenata za sami vrhu, a mnogi relevantni stručnjaci smatraju da je favorit broj jedan – Španija. Inače, nacionalni timovi podijeljne su u četiri grupe sa po šest reprezentacija. Izabranici Sabita Hadžića nalaze se u izuzetno teškoj grupi sa Grčkom, Makedonijom, Hrvatskom, Finskom i Crnom Gorom.

Lov na toliko željeni drugi krug

Tri prvoplasirane selekcija plasirat će se u drugi krug kada će se formirati dvije nove grupe od po šest učesnika. Kako je bio slučaj i u dosadašnjim takmičenjima reprezentacije će sa sobom donijeti i rezultate iz prvog kruga. Bit će zanimljiva i borba za plasman na OI u Londonu koje su na programu naredne godine.

BiH će se na prvenstvu pojaviti nakon 2005. godine kada je prvenstvo održano u Beogradu. Možemo li proći u drugi krug? Bit će teško, ali igrači i stručni štab vjeruju da mogu doći do konačnog cilja. Prema nekim procjenama za takav rasplet trebat će tri pobjede, a u nekim kombinacijama možemo trasirati put i sa dva trijumfa.

Dakako, treba naglasiti da su apsolutni favoriti naše grupe Grci i Hrvati. Jasno je da su nam okršaji sa Makedonijom i Crnom Gorom presudni. Ne treba otpisati ni Finsku, ali vjerujemo da ih možemo savladati.

Prva zvijezda reprezentacije je Mirza Teletović

Iako je selektor Sabit Hadžić podvlačio da je veliki optimista pripremne utakmice prezentirale su brojne slabosti našeg državnog tima. S druge strane, pobjede protiv Italije i Makedonije pokazale su drugo lice.

Prva zvijezda naše reprezentacije je Mirza Teletović, košarkaš Caje Laboral. Poznat je kao borac bez mane i straha. Ostavio je iza sebe sjajnu sezonu. Od njega se mnogo očekuje. Ima odličan pas, s kojim iz ravnoteže može izbaciti svaku odbranu. Izuzetno je precizan. Trebao bi biti dodatna vrijednost na putu realizacije ambicioznih ciljeva. Prije polaska u Litvaniju kazao je:

“Dat ću sve od sebe, kao i ostali reprezentativci. No, nemojte zaboraviti da je košarka timska igra“, jasno poručivši da ne može preuzeti sav teret na svoja leđa.

Svakako da će mu pomagati i Nihad čedović koji je izabran među pet najboljih mladih igrača Eurolige u prošloj sezoni.

Veliki minus naše ekipe mogao bi biti deficit na centarskoj poziciji. Naime, nakon odlaska Ratka Varde mnogi su upozoravali na taj problem. Naposljetku, naš nacionalni tim mogao bi imati poteškoća sa skok igrom.

Protiv favorita grupe

Već danas naše košarkaše očekuje težak meč. Naime, igramo protiv favorizovanih Grka. Pobijedili su nas u pripremnoj utakmici. Tada su otkrili da je cijelo vrijeme tim skauta pratio našu reprezentaciju, te da dobro poznaju sve vrline i mane izabranika Sabita Hadžića.

Temeljito su pristupili svim svojim obavezama, žele medalju.

Naša prednost mogla bi biti mogućnost da nas potcijene i u utakmicu shvate kao “lako ćemo“. No, da su Diamantidis i ostali grči košarkaši favoriti potvrđuje i FIBA ranking lista na kojoj je Grčka 4., a BiH 47.

Marković poručuje: Nema predaje

Proslavljeni bh. košarkaš za Sarajevo.-x.com prognozirao je rasplet u našoj grupi.

“Imamo realne šanse za plasman u drugi krug. Za to će nam biti potrebno dvije ili tri pobjede. Grčka, Hrvatska su favoriti, a odmah iza njih je Crna Gora. Naglasio bih da reprezentacija Finske nije nimalo bezazlena kako neki misle. No, uz makismalan pristup i borbenost doći ćemo do pobjede. Makedoniju smo već savladali u pripremonoj utakmici, ali treba biti realan i reći da su prijateljske utakmice jedno, a zvanične drugo. Možemo li u drugi krug? Mislim da možemo“, kazao je Marković koji se osvrnuo na današnji dvoboja sa Grčkom.

“Oni jesu favoriti. Odlično su igrali na pripremama. Imaju samopouzdanje, ali je i pritisak na njima. Ako naši odigraju taktički mudro i pametno mogu utakmicu učiniti neizvjesnom, a onda je sve moguće. Poruka pred ovaj meč je – ‘Nema predaje’. Treba odigrati maksimalno koncentrisano“, zaključio je popularni Neno za naš portal.

Naša reprezentacija je prvi put učestvovala na Evropskom prvenstvu 1993. godine i ostvarila najbolji plasman. Bili smo osmi. U ostalih pet nastupa nažalost nismo upisali niti jednu pobjedu.

Za kraj treba istaći da se utakmica sa Grčkom igra u 17.00 sati uz direktan prenos na BHT1.

Raspored utakmica bh. reprezentacije

Grčka – BiH

BiH – Crna Gora

Finska – BiH

BiH – Hrvatska

Makedonija – BiH 05. septembar 20.00 sat

31. august 17.00 sati

01. septembar 14.30 sati

03. septembar 14.30 sati

04. septembar 20.00 sati

Ostale grupe na prvenstvu

Grupa A: Poljska, Velika Britanija, Turska, Portugal, Litvanija i Španija

Grupa B: Italija, Izrael, Francuska, Latvija, Njemačka i Srbija

Grupa D: Bugarska, Gruzija, Rusija, Ukrajina, Belgija i Slovenija

(Sa-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.