Zapalili roštilj: “Ćevapi za ćevap državu!”

 

Pred Umjetničkom galerijom BiH okupilo se u petak uvečer stotinjak građana kako bi digli glas protiv njenog zatvaranja i dali podršku jednoj od sedam krovnih institucija kulture u BiH. U jednom momentu, umjetnici Damir Nikšić i Nebojša Šerić Šoba ušli su u Galeriju, postavili zastavu BiH iznad ulaza te zvučnik na prozor.

Sa zvučnika su puštali muziku, uglavnom novovalni rock, a Nikšić je pozvao okupljene da iza 21 sat nakon što isključe zvučnike, uđu u galeriju gdje su namjeravali provesti noć. Kako nije bilo dovoljno onih koji su bili raspoloženi da provedu noć u galeriji, protest je oko 21 sat završen.

“Vidim, okupio se na parkingu veliki broj vozila, krenuli ljudi u grad u potrazi za sadržajem. Malo nas je, ali dijamanti ne bi bili toliko vrijedni da ih je puno. Laku noč, moji dijamanti, this is the end!”, kazao je Nikšić, nakon čega je za odjavu protesta s prozora puštena pjesma “The End” od “Doorsa”,

Kao u “Crnom bombarderu

Ispred galerije je zapaljen i roštilj te su se pržili ćevapi, a kako su nam kazali okupljeni, radi se o konceptualnom radu:

“Čevapi u ćevap državi”, kazali su nam, dok je s prozora odzvanjalo “Mi ne idemo nikud, mi ne radimo ništa, mi smo jedna velika hipnotisana gomila…” i sve je podsjećalo na scene iz “Crnog bombardera”.

“Pozivam sve umjetnike da tokom noći naprave neke od radova koje ćemo poslije izložiti u spomen na ovu akciju spašavanja Galerije!”, pozvao je s prozora Nikšić.

“Ovo je katastrofa! Ne smijemo dopustiti da nam zatvore galeriju!”, poručio je Nikšić preko razglasa okupljenima nakon što su umjetnici oko 19 sati upali u Galeriju i izvjesili zastavu BiH.

“Ja sam za to da umjetnici upadnu u galeriju i da je sačuvaju. Fabrike radnicima, galerije umjetnicima! Ovdje se izgleda ide na to da se najprije podijele umjetnici, pa njihova djela, i da onda naprave galerije Federacije i RS, jer očito je ovdje problem što ova institucija nosi naziv ‘Bosne i Hercegovine'”, kazao nam je Nikšić prije ulaska u Galeriju. Skupa s njim i Šobom, u Galeriju je ušla i Maja Bajević, a pozvali su i ostale umjetnike na akciju spašavanja umjetnosti.

“Zamislite da zatvore ‘Tate’ u Londonu”

Ogorčenje zbog najave zatvaranja Umjetničke galerije nije krio ni Nebojša Šerić Šoba, bh. umjetnik sa privremenom adresom u New Yorku.

 

 

“Šokiran sam ovim što se događa, ali ne i iznenađen jer je u umjetnosti godinama katastrofalno stanje i ovo je samo rezultat toga. U svakoj normalnoj državi ovo bi bio skandal, a kod nas sve to olako prolazi. Zamislite da se zatvara Tate galerija u Londonu”, kazao nam je rezignirani Šoba.

“Koliko naši političari znaju o kulturi, najbolje govori anegdota o nekom funkcioneru koji je došao na balet, zaspao na početku predstave, i kad se trznuo iz sna, pita ovog pomoćnika zašto svi hodaju na prstima, a ovaj mu kaže – pa da vas ne probude”, kazao nam je general Jovan Divjak na pitanje kako komentira zatvaranje Umjetničke galerije, te nastavio u ozbiljnijem tonu:

“Krivi smo i mi koji biramo takve političare koji umetnost i kulturu stavljaju na zadnje mesto u svemu. Mogu reći da je ovo što se događa nastavak kulturocida koji je počeo u ratu. Kultura i tradicija koja je zajednička za sve narode u BiH, očito ne odgovara političkim konceptima”, kazao je Divjak.

Protestu je prisustvovao i Dino Mustafić, bh. reditelj i direktor MESS-a koji je kazao kako je stanje u kulturi dio dobro smišljenog plana za uništavanje svega što ima veze s kulturom.

“Ide se na to da se od Sarajeva umjesto kulturne prijestolnice, napravi prijestolnica provincijalizma. Nadam se da ovaj grad neće dozvoliti da se provincijalizira”, rekao nam je Mustafić.

(Sa-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.