MIRSAD SOLAKOVIĆ – “Dječak koji nije nista rekao”

Pozorizni komad “The boy who said nothing” (“Dječak koji  nije nista rekao”) u izvedbi Gregomir theatrea iz Birminghama ovih dana zaokuplja paznju  ljubitelja pozorisne umjetnosti u Velikoj Britaniji.

Predstava je autobiografska i govori o ratu u Bosni i Hercegovini, glavni glumac i autor ove drame je nas Kozarcanin Mirsad Solaković, magistar glume. U ovdasnjim pozoristima odigrao je niz značajnih uloga i glumio s poznatim licima.

Za sve to vrijeme nije se previse udaljavao od bosanskohercegovačke zajednice na Ostrvu.

 

– Dugi niz godina u meni je sazrijevala ideja da napisem ovo djelo. Ono je autobiografsko, to je moje viđenje rata u Bosni, ono sto sam dozivio u susretu s agresorskim vojnicima u Kozarcu i prikaz moje unutarnje borbe da kao mali dječak drzim “jezik za zubima”, nista ne odam i na taj način spasim svoju familiju od sigurne smrti.

Na ovaj način zelio sam da britanska publika dobije malo čistiju sliku o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i o tome kakav su teror u to vrijeme sprovodile srpske snage.

Pisući ovo djelo, iskreno rečeno, nisam ni sanjao da će pobuditi ovakvu paznju. Nase malo alternativno pozoriste dobilo je već niz ponuda iz cijele Britanije i, kako stvari stoje, pozorisna publika u Londonu, Birminghamu, Coventryju, Derbyju i Manchesteru će od jeseni pozorisni komad “The boy who said nothing” (“Dječak koji nije nista rekao”) imati na repertoaru svojih matičnih pozorisnih kuća – kazao je Solaković.

 

S obzirom da je radnja drame vezana za Bosnu i Hercegovinu, da li je planirate igrati u domovini?

– Pa ovako, do ljeta imamo u planu ovdje u Britaniji odigrati jos pet predstava i sve će one imati humanitarni karakter. Naime, čist prihod bit će uplaćen u BiH u humanitarne svrhe. Konkretno, već smo dogovorili da pomognemo ratnim vojnim invalidima u Travniku, odnosno da damo novac za gradnju rehabilitacionog centra na Vlasiću. Ljeto će biti rezervirano za nastupe u domovini. Već smo dogovorili da “Gregomir theatre” ovom predstavom nastupi na Danima bh. dijaspore u Jajcu krajem jula te na sličnim manifestacijama u Ključu, Bihaću, Sanskom Mostu i Travniku.

Mozete li nasim čitateljima malo vise reći o Gregomir theatreu?

– Ovo malo alternativno pozoriste osnovao sam s mojim kolegom glumcem i scenaristom Gregom Hobbsom, čovjekom koji ima vise od 25 godina iskustva u ovom poslu. Zelja nam je da ovdasnjoj publici ponudimo nesto novo, ali i da izbjegnemo zamke koje nosi ovaj biznis. Osim komercijalnog dijela kompanija će se razvijati i u edukativnom smislu. Naime, planiramo raditi s djecom, odnosno napraviti skole glume koje će producirati nove mlade talentirane glumce. U tom cilju već smo sklopili ugovore s trima osnovnim skolama u West Midlandsu. Pored toga planiramo da nas teatar uspostavi čvrstu vezu s nekim od alternativnih malih pozorista u Bosni i Hercegovini. Zelimo napraviti  most između britansko – bosanskog teatra, jer sigurno jedni od drugih imamo sta naučiti.

– Uspjeh ove predstave je i uspjeh BH UK Networka i “Bosanske kuće” iz Birmignhama, koji su nam dali sansu i mogućnost da tri mjeseca besplatno obavljamo probe u njihovim prostorijama. To je samo logični nastavak nase dugogodisnje suradnje. Premijerna predstava izvedena je u “Bosanskoj kući” i prisustvovali su joj gradonačelnik Birminghama te niz političara i javnih ličnosti iz ovog grada. Na taj način smo promovirali i Bosnu i Hercegovinu, ali i nas rad u Velikoj Britaniji.

(bhuknetwork.org)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.