Umro jedan od najvećih bh. književnika

 

Bh. pisac Nedžad Ibrišimović preminuo je jutros u Sarajevu u 71. godini.

Književnik Nedžad Ibrišimović rođen je 20. oktobra 1940. godine u Sarajevu. U Sarajevu je završio srednju školu za primijenjene umjetnosti, odsjek vajarstvo, te studij filozofije.

Bio je urednik u listovima “Naši dani” i “Oslobođenje”, jedno vrijeme bio je nastavnik u Goraždu, ali je uglavnom bio profesionalni književnik. U toku agresije na BiH direktno se uključio u odbranu zemlje. Na Dobrinji je organizovao KZB “Preporod” koja je radila i u doba blokade ovog dijela Sarajeva.

Bio je i član Udruženja likovnih umjetnika BiH od 1982. godine, te je do 2000. imao deset samostalnih izložbi. Također, bio je predsjednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine, od 1993. do 2001. godine, a od 1995. do 1998. glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost “Život”. Njegova djela prevođena su na češki, turski, albanski, engleski, francuski, španski, njemački i italijanski.

Nakon izlaska iz štampe remek djela “Vječnik” (2005), Društvo pisaca BiH ga je kandidiralo za Nobelovu nagradu. Roman “Vječnik” je oborio sve rekorde u izdavačkoj kući Svjetlost iz Sarajeva, uključujući i Selimovićev “Derviš i smrt”.

U januaru 2009. godine u izdanju IKD “Šahinpašić” objavljeno je osmo izdanje “Vječnika”, a ukupan tiraž svih izdanja je 12.000 primjeraka. Jedno od najpoznatijih njegovih djela je roman “Ugursuz”, za koji je dobio Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva 1969. godine. Među drugim njegovim istaknutim djelima su “Karabeg”, “Braća i veziri”, “Knjiga Adema Kahrimana napisana Nedžadom Ibrišimovićem Bosancem”, “Woland u Sarajevu”… Posljednje Ibrišimovićevo djelo je “El-Hidrova knjiga”, koja je nastavak romana “Vječnik”.

Saučešće povodom smrti izuzetnog bh. pisca izrazio je predsjednik Udruženja izdavača i knjižara BiH Ibrahim Spahić. Istakao je da je Nedžad Ibrišimović ostavio neizbrisiv trag u našim životima svojim talentom i radom.

“Ostala je iza Nedžada Ibrišimovića otvorena knjiga ‘Vječnik’ i sva njegova djela da ih ponovo čitamo, jer pripadaju bh. i svjetskoj književnoj baštini”, kazao je Spahić.

(Sarajevo-x.com)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.