Zahtjev za istragu protiv bivšeg komandanta logora Manjača

 

Hrvatsko državno tužilaštvo zatražilo je pokretanje istrage protiv bivšeg komandanta logora Manjača, Ratka Andrića (47) iz Banjaluke, javlja danas agencija Hina.

Tužilaštvo je juče zatražilo od zagrebačkog Županijskog suda pokretanje istrage i određivanje pritvora Andriću zbog sumnje da je kao komandant logora Manjača kod Banjaluke naredio mučenje zarobljenih Hrvata tokom 1991. godine.

Kako se dodaje, sumnja se da je zlostavljano 350 hrvatskih vojnika i policajaca, od kojih je jedan od posljedica mučenja preminuo.

U zahtjevu tužilaštva se navodi da je Andrić, kao potpukovnik JNA, nakon što je preuzeo komandu nad logorom postupio u suprotnosti sa odredbama Ženevske konvencije i Dopunskog protokola.

Navodi se da je on naređivao za sada nepoznatim pripadnicima obezbjeđenja logora da fizički i psihički zlostavljaju zarobljene pripadnike Hrvatske vojske i MUP-a Hrvatske.

Osumnjičeni, kako dodaje hrvatsko tužilaštvo, nije preduzeo ništa da se takva nezakonita postupanja spreče i da se zarobljenicima obezbijede primjereni životni uslovi.

Andrić nije dostupan hrvatskim vlastima, a tužilaštvo je predložilo da mu se odredi pritvor zbog posebno teških okolnosti krivičnog djela i mogućnosti bjekstva i uticaja na svjedoke.

Hina prenosi i da u hrvatskom tužilaštvu navode da nastavljaju sa ispitivanjem tog slučaja jer postoji sumnja da su se slični zločini ponavljali i pod novim komandantom logora Manjača.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.