Obilježeno 19 godina od masakra na Korićanskim stijenama

 

Puštanjem u provaliju 250 ruža, simbolizirajući tako pad nevinih ljudi, čitanjem njihovih imena i odavanjem pošte stradalih, porodice ubijenih, njihovi prijatelji i logoraši bivših prijedorskih ratnih logora danas su na Korićanskim stijenama obilježili 19 godina od stradanja više od 200 prijedorskih civila nesrpske nacionalnosti.

Na Korićanskim stijenama su 21. avgusta 1992. godine na zvjerski način ubijeni logoraši iz tadašnjeg logora Trnopolje, a prema podacima Haškog tribunala tada je ubijeno više od 200 osoba različite životne dobi, dok Udruženje Prijedorčanki “Izvor” raspolaže podatkom da  je stradalo 180 osoba.

U ovom masakru 12 osoba je preživjelo strijeljanje i pad u provaliju. Posmrtni ostaci većine ubijenih još nisu pronađeni, a do sada su ukopani posmrtni ostaci 62 osobe, ubijenih Prijedorčana i dvije osobe iz Kotor-Varoša.

Za ovaj zločin je do sada optuženo 14 prijedorskih policajaca, od kojih su četvorica priznala njegovo izvšenje i nalaze se na izdržavanju kazni, petorica su u žalbenom postupku nakon izrečene pravosudne presude, a protiv ostalih se još vodi sudski postupak u Sudu Bosne i Hercegovine.

Porodice ubijenih nezadovoljne su radom Haškog tribunala i domaćeg pravosuđa, jer smatraju da je u izvršavanju zločina učestvovao znatno veći broj osoba od broja procesuiranih. Posebno su nezadovoljni izrečenim kaznama osobama za počinjeni zločin i ističu da su njihovim visinama dodatno povrijeđene žrtve i njihove porodice, a nagrađeni počinioci.

Oni su nezadovoljni i time što Opština Kneževo ne dozvoljava da se podigne spomen-obilježje ubijenim na Korićanskim stijenama, a naročito su ogorčeni što građani pomenute opštine mjesto gdje su stradali njihovi najmiliji pretvaraju u deponiju smeća.

 

 

>>>>>>VIDEO<<<<<<

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.