Peticija uz poruku “Jovo, izvini”

 

Jovan Divjak treba da bude oslobođen, jasno su poručile brojne poznate ličnosti, intelektualci, umjetnici i drugi građani koji su danas potpisali peticiju upućenu vladi Republike Austrije.

Istovremeno, prozvali su državne institucije i političare da se angažuju da Divjaka, čovjeka za kojeg kažu da je donio mir Bosni i Hercegovini, puste kući.

Zahtjev austrijskoj vladi upućen je na inicijativu režisera i aktiviste Harisa Pašovića, koji je za naš portal ponovio da se proces protiv Divjaka nepotrebno politizira te da protiv ovog državljanina BiH nije podignuta nijedna optužnica.

“Nije u pitanju samo Jovan Divjak, u pitanju je svaki građanin Bosne i Hercegovine i sloboda kretanja u bilo kojoj zemlji, jer po ovom principu svako od nas u bilo kojoj zemlji može biti zaustavljen na zahtjev Srbije. To nije prihvatljivo”, poručio je Pašović.

Peticiju su, između ostalih, potpisali Dino Mustafić, Aida Begić, Srđan Vuletić, Peđa Kojović, Danis Tanović, Mladen Jeličić Troko, Haris Pašović, Nermin Hamzagić, Almir Kurt, Zvonko Marić, Kemal Čebo, Zdravko Grebo, Jasmila Žbanić, Senka Kurt, Selma Spahić, Nerzuk Čurak, Arijana Saračević-Helać, Adnan Silajdžić, Segmedina Srna, Duška Jurišić, Ferida Duraković, Vesna Andree-Zaimović, Hasija Borić, Jasenko Pašić, Jasna Žalica, Brano Jakubović, Nedim Babović, Kristina Hemon, Nedžad Fazlija, Emina i Ejup Ganić, Bojan Hadžihalilović, Irfan Durmić, Damir Džumhur i mnogi drugi.

Troko je nosio i majicu s natpisom: “Mene je sram! Jovo, izvini”, koja najbolje oslikava kako se osjećaju građani Sarajeva i BiH dok penzionisani general Armije RBiH već četiri i po mjeseca u Austriji čeka na okončanje procesa.

Pismo sa potpisima predato je konzulu Republike Austrije Lukasu Bathmayeru.

(Sa-X)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.