Korićanske stijene: Grupe leševa

 

Na suđenju za zločin na Korićanskim stijenama, svjedok Odbrane je kazao da je u augustu 1992. godine na lokalitetu Korićanskih stijena vidio oko 150 leševa muškaraca.

Jefto Janković, bivši istražni sudija Osnovnog suda u Banjoj Luci, svjedočeći u korist optuženog Petra Čivčića, ispričao je da je 21. augusta 1992. godine dobio naredbu da ode na prostor Vlašića jer su na lokalitetu Korićanskih stijena pronađena dva leša.

“Na lice mjesta sam otišao 23. augusta 1992., zajedno s javnim tužiocem i kriminalističkim tehničarima. Kada smo došli na lice mjesta, vidjeli smo grupe leševa muškaraca. Tada su dvojica kriminalističkih tehničara s vrha provalije kamerom snimala leševe”, rekao je Janković, dodavši da je, po njegovoj procjeni, tu bilo oko 150 leševa.

Za učešće u ubistvima oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama – prethodno izdvojenih iz konvoja s preko 1.000 civila koji je 21. augusta 1992. iz Prijedora išao prema Travniku – Državno tužilaštvo tereti, uz Čivčića, i Sašu Zečevića, Radoslava Kneževića, Branka Topolu i Marinka Ljepoju.

U optužnici se navodi da je Čivčić bio komandir Prvog odjeljenja Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, Zečević, Ljepoja i Knežević pripadnici voda, dok je Topola bio pripadnik Teritorijalne odbrane (TO).

Svjedok Janković je ispričao da je prilikom obavljanja uviđaja na Korićanskim stijenama sreo dvojicu preživjelih muškaraca, od kojih je jednog odveo u kasarnu u Skender-Vakuf, a drugog u bolnicu u Banju Luku.

“Više nikada nisam otišao na Korićanske stijene jer sam dobio naredbu da te ovlasti prenesem na Dargana Markovića. (…) Ja sam napravio zapisnik o uviđaju i cijeli spis sam predao Tužilaštvu”, rekao je Janković.

Milutin Čađo, nekadašnji pripadnik rezervnog sastava stanice policije u Prijedoru i drugi svjedok na ovom suđenju, kazao je kako je dan nakon ubistava na Korićanskim stijenama saznao kako su na tom području “ubijeni neki ljudi”.

“Krenuo sam s Dušanom Jankovićem na neki sastanak. U povratku mi je Dušan rekao da su naši ljudi išli u pratnju konvoja i da su na Vlašiću pobili neke ljude”, ispričao je Čađo, pojasnivši da nije imao drugih saznanja o onome što se desilo na Korićanskim stijenama.

Dušana Jankovića, bivšeg komandira SJB-a Prijedor, Sud BiH je u decembru 2010. proglasio krivim za naređivanje ubistava na planini Vlašić i osudio na 27 godina dugotrajnog zatvora, od kada je postao nedostupan organima gonjenja.

Svjedok Čađo je rekao da je zadatak Interventnog voda, kojem je, kako je kazao, pripadao i optuženi Čivčić, bio da “vrši asistenciju u pratnji konvoja” koji je organizovao Crveni krst.

“Meni je rečeno 21. augusta 1992. da Čivčić neće ići u pratnji konvoja, već da umjesto njega ide Miroslav Paraš”, rekao je svjedok Čađo.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. septembar 2011. godine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.