Korićanske stijene: Bez istrage o strijeljanju civila

 

Na suđenju za zločin na Korićanskim stijenama, svjedok Odbrane ispričao je da o strijeljanju civila na planini Vlašić tokom 1992. godine nije zvanično otvorena istraga, iako je saslušano nekoliko preživjelih svjedoka.

Nebojša Pantić, nekadašnji osnovni javni tužilac u Banjoj Luci, svjedočeći u korist optuženog Petra Čivčića ispričao je da je u augustu 1992. godine bio na Korićanskim stijenama s ciljem “obavljanja uviđaja”.

“Prvo što sam primijetio, kad sam izašao iz vozila, bila je određena količina čahura, a kada sam došao na ivicu puta, vidio sam veliki broj ljudskih tijela. Bili su jedni preko drugih i već se počeo širiti neugodan miris, bilo je očigledno da su već nekoliko dana mrtvi”, prisjetio se svjedok.

Pantić je dodao da je u pratnji vojnika na Korićanskim stijenama vidio i jednog preživjelog civila.

“Taj vojnik, kada je vidio plavo policijsko vozilo, rekao nam je: ‘Evo, junaci, ubijte i ovoga.’ Bilo je očigledno na šta aludira. Preživjeli je bio mršav, umoran i uplašen”, rekao je Pantić.

Za učešće u ubistvima oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama – prethodno izdvojenih iz konvoja s preko 1.000 civila koji je 21. augusta 1992. iz Prijedora išao prema Travniku – Državno tužilaštvo tereti, uz Čivčića, i Sašu Zečevića, Radoslava Kneževića, Branka Topolu i Marinka Ljepoju.

U optužnici se navodi da je Čivčić bio komandir Prvog odjeljenja Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, Zečević, Ljepoja i Knežević pripadnici voda, dok je Topola bio pripadnik Teritorijalne odbrane (TO).

Pantić je tokom svjedočenja rekao da je preživjeli civil odveden u Banju Luku, gdje je od njega i još nekoliko preživjelih uzeta izjava, ali da nikada zvanično tokom 1992. godine nije otvorena istraga o zločinu na Korićanskim stijenama.
 
Prema Pantićevom kazivanju, njegov tadašnji zamjenik Marinko Kovačević tražio je od Centra službi bezbjednosti (CSB) Banja Luka da otkrije i uhapsi počinioce.

“Nakon mjesec dana od tog događaja dobili smo krivičnu prijavu protiv nepoznatih izvršilaca. Cijeli spis je nakon toga vraćem CSB-u Banja Luka, jer se istraga ne može voditi protiv nepoznatih počinilaca”, rekao je svjedok Pantić.

Marinko Kovačević, drugi svjedok Čivčićeve Odbrane na ovom ročištu, ispričao je da su civili, čijem je uzimanju izjave u policijskoj stanici u Banjoj Luci prisustvovao, bili “iscrpljeni, preplašeni i neuhranjeni”.

Suđenje će se nastaviti 8. augusta.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.